1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Metropoli yrittää vielä puhtaan teknologian näyteikkunaksi – Sitran selvitys soimaa nykysuunnitelmia

Helsinki, Espoo ja Vantaa ryhdistäytyvät puhtaan teknologian käyttöönotossa. Sitran tilaaman raportin mukaan syytä onkin.

Kuva: Sami Tammi / Yle

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka on tarkoitus lisätä puhtaan teknologian käyttöä. Tavoiteena on paitsi puhtaampi energia, rakentaminen, liikenne ja jätehuolto, myös näyteikkuna muulle maailmalle, jonka avulla täkäläiset yritykset saavat kauppoja ulkomailta.

Kun Sitran projektijohtaja Santtu Hulkkoselta kysyy, mitä nyt oikeasti tapahtuu, vastauksessa viuhuvat sanat yhteistyö, selvittäminen, kehittäminen ja toimintamalli. Hulkkonen uskoo että jo se auttaa, kun oikeat ihmiset innostuvat ja löytävät oikeat tekniikat ja rahoitusmallit.

– Jos on oikeanlainen motivaatio tehdä parempi ja puhtaampi energiantuotanto, se voidaan tehdä jopa olemassaolevia ratkaisuja yhdistelemällä. Ennakkoluulottomalla asenteella ja aktiivisuudella saataisiin jo nyt aikaiseksi merkittävämpiä hankkeita paitsi ilmastonäkökulmasta, myös elinkeinonäkökulmasta, sanoo Hulkkonen.

Sitran uunituoreen selvityksen mukaan petraamisen varaa on ainakin energiantuotannossa. Selvityksessä on perattu kaupunkien ja energiayhtiöiden nykyiset suunnitelmat päästöjen vähentämiseksi, joita pidetään riittämättöminä.

– Meidän pitäisi ottaa vielä kunnianhimoisemmat ja konkreettisemmat tavoitteet, jotka erottuisivat maailmalla paremmin. Esimerkiksi tämä Fortumin ja St1:n maalämpökeskus Espoossa on juuri sellainen, joita tarvitsemme enemmän. Koko yhteistyön tavoitteena on tunnistaa tällaisia tapauksia ja synnyttää uusia vielä kunnianhimoisempia ja vaikuttavampia kokonaisuuksia, sanoo Sitran projektijohtaja Santtu Hulkkonen.

Sitran tilaama selvitys tarjoaa kirtiikin lisäksi 15 käytännön toimenpidettä, joilla päästövähennysten saavuttaminen nopeutuisi.

– Selvityksemme listaamat toimenpiteet voidaan valtaosin toteuttaa heti ja niillä saadaan kustannustehokkaita päästövähenemiä aikaiseksi jo nyt, sanoo Sitran johtava asiantuntija Tiina Kähö.

Yhteistyössä ovat kaupunkien ja Sitran lisäksi mukana Uudenmaan liitto, työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö sekä yritysten ilmastojohtajuutta ajava Climate Leadership Council.

– Vastuu päästövähennysten tekemisestä ei saa jäädä yksin energiayhtiöille. Esimerkiksi energiatehokkuustoimenpiteissä merkittävässä roolissa ovat myös kaupungin muut organisaatiot, ja kansalaiset sekä teknologioiden ja palvelujen tarjoajat. Kaupungit ja valtio voivat myös nykyistä vahvemmin kannustaa energiatehokkuuteen tarjoamalla lisää tietoa ja rahoitusta, sanoo Kähö.