Ranska haluaa kieltää sairaalloisen laihat mallit

Ranskaa johtavat sosialistit haluavat, että Ranskassa estettäisiin pääsy verkkosivustoille, joilla ihannoidaan sairaalloista laihuutta. Aliravituilla malleilla ei olisi enää pääsyä muotinäytösten lavoille, jotta nuorten syömishäiriöitä vastaan voitaisiin taistella paremmin.

terveys
Malleja lavalla Pariisin muotiviikon näytöksessä.
Malleja lavalla Pariisin muotiviikon näytöksessä maaliskuussa.Etienne Laurent / EPA

Ranska on aikeissa kieltää sairaalloisen laihat mallit muotinäytöksissä taistellakseen nuorten syömishäiriöiltä vastaan. Lakimuutosta esittivät Ranskan hallitsevat sosialistit maanantaina.

Ehdotuksen laatinut lääkäritaustainen sosialistikansanedustaja Olivier Véran haluaa lisäksi, että Ranskassa estettäisiin pääsy verkkosivustoille ja blogeihin, joilla esiintyy valokuvia sairaalloisen laihoista naisista, ylistetään anorektisia kauneusihanteita tai annetaan vinkkejä sairaalloiseen laihduttamiseen.

Jos lakimuutos hyväksytään, Ranskan maaperällä muotinäytösten lavoille nousevien mallien on esitettävä viranomaisille lääkärintodistus, josta käy ilmi heidän painoindeksinsä. Jos painoa ei ole riittävästi, malli ei pääse esiintymään muotinäytöksissä.

Painoindeksillä mitataan ihmisen pituuden ja painon suhdetta. Se antaa viitteitä henkilön mahdollisesta alipainosta tai liikalihavuudesta.

Aloitteella on Ranskan terveysministerin Marisol Tourainen tuki. Se liitettäisiin osaksi Ranskan uutta terveydenhuoltolakia. Ranskan kansalliskokouksen odotetaan hyväksyvän uusi laki lähipäivinä.

– Mallina työskentely tarkoittaa, että omasta ravitsemuksesta ja oman itsen hyvinvoinnista on pidettävä huolta. Se on tärkeä viesti erityisesti nuorille tytöille, jotka näkevät malleissa esteettisiä ihanteitaan, Touraine sanoi ranskalaiselle BFM-televisiokanavalle.

Jo vuonna 2008 Ranskan muotimaailma hyväksyi kannanoton syömishäiriöitä vastaan, mutta käytännössä muotinäytöksissä juuri mikään ei ole muuttunut.

– On sietämätöntä, että kaupallisesti käytetään hyväksi henkilöitä, jotka vaarantavat terveytensä, Véran sanoi ranskalaiselle Libération-lehdelle.

Véran pitää mahdollisena, että aliravitsemukseen yllyttäminen tehtäisiin rangaistavaksi Ranskassa. Rangaistuksena voisi olla vuosi vankeutta ja tuhansia euroja sakkoja, hän pohti.

Useissa maissa kuten Italiassa, Espanjassa, Belgiassa ja Israelissa on takavuosina ryhdytty vastaaviin toimiin syömishäiriöitä vastaan muotimaailmassa ja muotinäytöksissä.