Kutusoraa taas helikopterilla Ala-Koitajokeen – "Näyttää siltä, että tämä tulee merkittävästi lisäämään järvilohen poikastuotantoa"

Kutusoraa lennätetään jälleen helikopterilla Ala-Koitajoella Pohjois-Karjalassa. Uhanalaisen järvilohen pelastusoperaatio jatkuu alueella kolmatta vuotta.

Kotimaa
Helikopteri pudottaa soraa Ala-Koitajokeen.
Heikki Haapalainen / Yle

Saimaan järvilohen pelastusoperaatio jatkuu Ala-Koitajoella. Äärimmäisen uhanalaisille kaloille levitetään ensi kuussa kutusoraa helikopterin avulla Kuusamonkoskeen ja Räväkkäkoskeen. Viime vuonna soraa lennätettiin Pamilonkoskella ja Siikakoskella sekä Kuusamonkoskella.

Kunnostus- ja tutkimustyötä tehdään Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen, vesivoimayhtiö Vattenfallin ja Luonnonvarakeskuksen sekä yliopiston yhteistyönä. Tavoitteena on elvyttää järvilohikantaa ja lisätä luonnonvaraista poikastuotantoa.

Olemme panostaneet tähän paljon, tämä maksaa useita satoja tuhansia euroja vuodessa. Tuloksia alkaa olla odotettavissa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että tämä tulee merkittävästi lisäämään järvilohen poikastuotantoa Ala-Koitajoella.

Veli-Matti Kaijomaa

Korkein hallinto-oikeus päätti tammikuussa 2013, että Voimayhtiö Vattenfallin on lisättävä merkittävästi vedenjuoksutusta Ala-Koitajoen vanhaan uomaan Saimaan järvilohen poikastuotannon edistämiseksi. Lisäjuoksutus on voimassa seitsemän vuoden ajan, jonka aikana Ala-Koitajoella on mahdollista selvittää järvilohen luontaisia lisääntymismahdollisuuksia.

– Viime vuosi oli ensimäinen hankevuosi, jolloin mentiin täysillä. Nythän tämä sitten jatkuu vuoteen 2019 saakka. Silloin pitäisi viimeistään olla selvitystyön valmis lupavirastoon, Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen kalatalouspäällikkö Veli-Matti Kaijomaa kertoo.

– Tässä on kyllä onnistuttu hyvin ainakin siinä mielessä, että yhteistyö on ollut hyvää, tässä on monta eri osapuolta. Olemme panostaneet tähän paljon, tämä maksaa useita satoja tuhansia euroja vuodessa. Tuloksia alkaa olla odotettavissa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että tämä tulee merkittävästi lisäämään järvilohen poikastuotantoa Ala-Koitajoella, Kaijomaa jatkaa.