Virkamiehet esittävät käräjäoikeuksien vähentämistä – ministeri tyrmää

Oikeusministeriöiden virkamiesten esitys lopettaisi käräjäoikeuden tai kanslian 12 paikkakunnalla.

Kotimaa

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) torjuu liian radikaalina ministeriön virakamiesten laatiman ehdotuksen käräjäoikeuslaitoksen kehittämiseksi.

Työryhmä muun muassa ehdottaa, että käräjäoikeuksien määrää vähennettäisiin 17:ään tai jopa 14:ään. Nykyisin käräjäoikeuksia on 27, minkä lisäksi niillä on lukuisia sivutoimipisteitä.

Työryhmä on laatinut kaksi mallia, joita se ei laita paremmuusjärjestykseen. Toisen mallin lähtökohtana on ollut pienimpien käräjäoikeuksien ja eräiden muiden käräjäoikeuksien yhdistäminen. Tuolloin oikeuksia olisi 17.

Toisen malli vastaisi pitkälti poliisin ja syyttäjien toimialueita. Sen mukaan käräjäoikeuksia olisi 14. Molemmat mallit vastaavat pitkälti maakuntajakoa.

Malleissa käräjäoikeus tai kanslia lakkaisi 12 paikkakunnalta eli Järvenpäästä, Porvoosta, Raaseporista, Iisalmesta, Kotkasta, Lohjalta, Raahesta, Sodankylästä, Imatralta, Kuusamosta, Savonlinnasta ja Varkaudesta. Osalla paikkakunnista säilyisi kuitenkin jatkossakin istuntopaikka.

Oikeusministeri Henriksson sanoo, ettei voi hyväksyä esitettyjä malleja. Hänen puolestaan päättäjät saavat vaalien jälkeen ottaa niihin kantaa.