1. yle.fi
  2. Uutiset

Käräjäoikeuden kanslia sulki ovensa Heinolassa – Hämeeseen suunnitteilla aiempaa suurempi tuomiopiiri

Kanslian sulkemisen jälkeen työntekijät ovat siirtyneet Päijät-Hämeen käräjäoikeuden Lahden toimipisteeseen. Tulevaisuudessa tuomiopiiri saattaa olla kahden maakunnan kokoinen.

Lahti
Lahden käräjäoikeus Heinolan sivukanslia
Heinolassa toimii tällä hetkellä Päijät-Hämeen käräjäoikeuden Heinolan sivukanslia ja istuntopaikka. Rakennus on vanha hotelli Seurahuone.YLE / Juha-Pekka Huotari

Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen käräjäoikeudet saatetaan tulevaisuudessa yhdistää. Uuteen, suurempaan tuomiopiiriin tulisi mukaan myös osa nykyisen Hyvinkään käräjäoikeuden aluetta. Näin tuomiopiiri ulottuisi kokonaan kahden maakunnan alueelle.

Sekä Lahti että Hämeenlinna saisivat pitää kansliansa. Forssan kanslia sen sijaan lakkaa mahdollisesti jo ensi vuoden alussa, mutta ratkaisu pohjaa vuoden 2010 uudistukseen. Sen myötä myös Heinolan sivukanslia lakkasi maaliskuun alussa, kun vuokrasopimus päättyi.

Heinolassa järjestettiin istuntoja loppuun saakka. Kanslian sulkemisen jälkeen työntekijät ovat siirtyneet Lahden toimipisteeseen. Forssasta työntekijät siirtyisivät Hämeenlinnan kansliaan.

Oikeusministeriön virkamiestyöryhmä on laatinut kaksi mallia käräjäoikeusverkoston kehittämisen pohjaksi. Toisessa mallissa käräjäoikeuksia olisi jatkossa 17 ja toisessa mallissa 14. Molemmat noudattaisivat pitkälti maakuntajakoa. Tällä hetkellä käräjäoikeuksia on 27.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ei ole hyväksynyt työryhmän esittämiä malleja, vaan pitää niitä liian radikaaleina.

Asian käsittely jää seuraavalle hallitukselle ja oikeusministerille. Lausuntokierroksia lienee luvassa.

Lue seuraavaksi