1. yle.fi
  2. Uutiset

ELY-keskus vahvistaa: Huittisten kultakaivoksen uraaniarvot suositusten ylärajalla

Korkeimmat Huittisten kultakaivoksen tarkkailukaivosta löydetyt arvot ovat WHO:n suosituksen ylärajalla. Kaivoksen uraanipäästöjä ryhdytään nyt seuraamaan.

Kotimaan uutiset
Kuorma-auto tulee kaivostunnelista Huittisissa.
Tapio Termonen / Yle

Huittisten Jokisivun kultakaivokselta on päässyt uraania ympäristöön. Uraanin määrä ei kuitenkaan ole terveyelle haitallinen.

Ympäristöjärjestö Maan ystävät kertoi epäilyistä viime viikolla, ja nyt myös ELY-keskus vahvistaa tiedon. Kaivosyhtiö Dragon Miningin antaman selvityksen mukaan tarkkailukaivosta saaduista näytteistä on löytynyt jopa korkeampia arvoja kuin mitä ympäristöaktivistit väittivät.

– Tarkkailukaivosta saaduissa näytteissä uraanipitoisuudet nousivat 30 mikrogrammaan litralta, sanoo ELY-keskuksen ylitarkastaja Petri Hiltunen.

Hiltusen mukaan arvo ei kuitenkaan ole kovin huolestuttava, sillä se on sama kuin WHO:n antama enimmäisarvo uraanipitoisuuden esiintymisestä juomavedessä.

Tarkkailukaivon ylä- ja alapuolella uraaniarvot olivat huomattavasti pienemmät.

Kaivoksen ympäristön uraanipitoisuudet tarkkailuun

Laitoksen tarkkailuohjelmaan otetaan nyt tästä eteenpäin myös uraani mukaan seurantaan. Alkuvaiheessa on tarkoitus kartoittaa uraanipitoisuuden vaihteluväli eri vuodenaikojen ja vuosien välillä.

– On mahdollista, että uraania kertyy myös sedimentteihin. Sen takia on tarkoitus ottaa maaperästä myös tähän liittyviä näytteitä.

Hiltunen antaa ymmärtää, että vaikka ympäristöjärjestö Maan ystävien ottamat näytteet eivät olleet virallisia, ne toimivat sysäyksenä uraanin seurannalle Huittisten kultakaivoksen ympäristöstä.

– Maan ystävien ottama näyte oli lisäponnin, että asialla on selvästi laajempaakin mielenkiintoa.

Lue seuraavaksi