Teivon raviradan diiva aloittaa uransa – 600 omistajaa jännittää

Vuonna 2013 perustetun Raviliigan ensimmäiset varsat tulevat kilpaikään. Lupaavan Arctic Madonnan sadoissa omistajissa on paljon sellaisiakin, joilla ei ole aiempaa kosketusta hevosiin.

urheilu
Ravihevonen Arctic Madonna  ja ravivalmentaja Markku Nieminen
Ravihevonen Arctic Madonna ja ravivalmentaja Markku Nieminen

Tampereen Teivossa aloittaa tiistai-iltana uransa poikkeuksellinen ravivarsa. Poikkeuksellisen siitä tekee se, että se on erityisen lahjakas, mutta myös se, että sillä on noin 600 omistajaa. Kimpan vetäjää, kokenutta ravi-ihmistä Veera Niemistä illan lähtö jännittää.

– Jännittää itseä ja jännittää omistajien puolesta. Omistajissa on paljon ravien ensikertalaisia. Heillä varmaan on paljon tunteen paloa ensimmäiseen omaan hevoseen, Nieminen sanoo.

Kolmivuotias Arctic Madonna on ensimmäisiä Raviliigan varsoja. Madonna hankittiin vuonna 2013 Ypäjän varsahuutokaupasta Tampereen Teivon raviradan hevoseksi.

Samasta huutokaupasta ostettiin puolitoistavuotiaat varsat myös seitsemälle muulle kotimaiselle raviradalle. Kaikkien omistus on jaettu 700 osuuteen. Yksi osuus maksaa 100 euroa. Esimerkiksi Madonnalla on omistajia on eri puolilla Suomea ja myös ulkomailla.

Vuonna 2014 Raviliiga laajeni, kun hankittiin uusi puolitoistavuotiaiden ryhmä ja uusia raviratoja tuli mukaan.

Menestyneen ravurin sisko

Arctic Madonnaa valmentaa menestynyt ravivalmentaja Markku Nieminen. Veera Nieminen pitää Teivon hevosta Raviliigan lahjakkaimpana.

– Virkani puolesta minun kuuluukin sanoa niin, mutta sanon niin kyllä rehellisestikin. Kun katsotaan sukua, niin Madonnan täysi veli on 5-vuotias Express Duo. Se on niittänyt mainetta ja kunniaa sekä kotimaassa että ulkomailla ja tienannut 400 000 euroa ja risat, Nieminen sanoo.

Raviliigan hevoset eivät yleensä juokse samoissa lähdöissä, vaan jokaisella on oma kilpailuohjelma. Liigan voittaa se, joka on juossut eniten rahaa nelivuotiskauden loppuun mennessä.

Toiveena on toki, että hevoset pääsisivät joskus myös samaan aikaan viivalle.

– Silloin päästäisiin oikein konkreettisesti vertailemaan, että kuka juoksee ja miten kovaa, Nieminen sanoo.

Madonnan debyyttilähtö Teivossa on tänään tiistaina noin puoli yhdeksältä.

– Se on aloittelijoiden lähtö. Kilpakumppaneiden voittosummat ovat pieniä. Lähdössä ei ole sellaista hevosta, jota meidän Madonnamme ei voisi voittaa, Nieminen sanoo.

Omistajat pääsevät rapsuttamaan hevostaan

Raviliiga on hevosalan yhdistyksen Hippoliksen perustama. Tavoitteena on houkutella ravipiirien ulkopuolisia innostumaan lajista.

Kimppalaiset saavat vetäjältä parin viikon välein viestin hevosen kuulumisista. Hevosten omistajat voivat tutustua toisiinsa tapaamisissa, joissa usein myös käydään tervehtimässä ja rapsuttamassa varsaa.

– Niissä pääsee silittelemään sitä omaa hevosta. Omistajissa on paljon sellaisia, joilla ei ole aikaisempaa kosketusta hevoseen, Nieminen sanoo.

Madonnan luonne sopii hyvin suurempiinkin tapaamisiin.

– Se on sellainen diiva, joka nauttii saamastaan huomiosta.