1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lehtipuhaltimet

Lahdessa hiekka pöllyää ja lehtipuhallin laulaa kielloista huolimatta – uhkasakkoa harkitaan

Lahden seudun ympäristöpalveluihin tulee jatkuvasti ilmoituksia siitä, että kuivaa hiekkaa poistetaan määräysten vastaisilla tavoilla. Ilmanlaatu on muutenkin poikkeuksellisen huono, joten lehtipuhaltimia ei tulisi käyttää.

lehtipuhaltimet
Katu pölisee ajotiellä ja jalkakäytävällä.
Yle

Hiekoitushiekan poistaminen väärin menetelmin heikentää ilmanlaatua Lahden seudulla. Ympäristöpalvelut saa jatkuvasti ilmoituksia siitä, että taloyhtiöiden alueella poistetaan kuivaa hiekkaa lehtipuhaltimien tai koneellisen harjaamisen avulla.

Kaupungin ilmanlaatu on muutenkin huono liikenteen ja tuulen nostattaman katupölyn vuoksi. Lahti on maastonmuodoltaan kattila eli molemmin puolin kaupunkia on mäkiä, mikä vaikeuttaa ilman vaihtumista entisestään.

Lahden seudun ympäristöpalvelut harkitseekin uhkasakon asettamista, mikäli hiekan poistaminen ympäristönsuojelumääräysten vastaisilla tavoilla jatkuu.

– Keväällä maalis- toukokuussa lehtipuhaltimien käyttö on kielletty kokonaan. Varmaan huoltoyhtiöille niiden käyttö on kustannuskysymys; saadaan mahdollisimman nopeasti ja pienellä vaivalla se hiekka korjattua. Mutta se aiheuttaa sellaisen pöllyn, mikä ei ole terveellistä työntekijälle eikä ihmisille siinä ympärillä, muistuttaa vs. ympäristösuojelutarkastaja Timo Tervo.

Lue seuraavaksi