Eurot tiukalla, mutta santsata saa:" Kouluruoka ei ole koskaan loppunut kesken"

Harjavallan ruokahuolto- ja siivouspäällikkö Mervi Takala ei muista tilannetta, jossa kouluruoka olisi loppunut kesken. Jos näin on uhannut käydä, on ruokaa nopeasti tehty lisää.

Kuva: Yle

Kun kunnat kiristävät kukkaronnyörejä lähes kaikissa asioissa, ei kouluruokaankaan riitä liikaa euroja. Monessa kunnassa elintarvikkeiden osuus yhdestä ruoka-annoksesta on noin euron. Mutta saako tarkan euron aikana kouluissa ja päiväkodeissa santsata ruokaa vai onko annosten määrä mitoitettu niin tarkkaan, että yhdellä annoksella on pakko pärjätä?

Esimerkiksi Harjavallassa ruokittavia on 1 400 – 1 500. Annoksia tehdään päivittäin 1 600.

– Harjavallan kaupunki ei ole koskaan kieltänyt santsaamista. Kaikille pitää tulla kylläinen olo. Tietenkin toivotaan, että ruokaa haetaan lisää kohtuudella ja niin, että lautasmalli toteutuu, sanoo ruokahuolto- ja siivouspäällikkö Mervi Takala.

Harjavallassa koulujen suosikkiruokia ovat lihapullat, uunimakkara ja jauhelihapihvit. Myös hernekeitto ja ohrapuuro tekevät kauppansa. Takala ei muista sellaista tilannetta, että ruoka olisi loppunut kesken. Hänen mielestään se olisi jo ammattitaidottomuutta.

– Kyllä kylmiössä on aina sen verran tavaraa, että ammattitaitoinen henkilökunta pystyy tarvittaessa loihtimaan nopeasti jotain.