1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Metsästäjäliiton Lauri Kontro: Pieni ryhmä alkaa tehtailla valituksia kaikista suurpetoluvista

Kannanhoidollinen susijahti on tällä erää päättynyt, mutta poikkeusluvista valitettiin hallinto-oikeuksiin. Suomen Metsästäjäliitto on nyt saanut viitteitä siitä, että jatkossa valituksia alkaa putkahdella jopa kaikista suurpetojen poikkeusluvista. Puheenjohtaja Lauri Kontron mukaan valituksia tehtailee pieni yhdistys Pohjois-Hämeessä.

Kuva: Pasi Peiponen / Yle

Suden kannanhoidollinen metsästys päättyi hiljattain.

Suomen riistakeskuksen myöntämien poikkeuslupien valtuuttamana ammuttiin 17 sutta. Kaksi lupaa jäi käyttämättä Pohjois-Karjalassa. Lisäksi viisi lupaa pantiin hylyllle hallinto-oikeuksiin tehtyjen valitusten takia.

Metsästäjäliiton puheenjohtaja Lauri Kontro sanoo, että ikävän leiman pyyntiin jättivät poikkeusluvista hallinto-oikeuksiin jätetyt valitukset.

Nyt metsästäjät ovat saaneet vihiä siitä, että jatkossa valituksia tultaisiin tehtailemaan kaikista suurpetojen poikkeusluvista.

Valituksia myydään verkossa

Suomen Metsästäjäliiton puheenjohtaja Lauri Kontro korostaa, että valitusoikeus on hyvään kansanvaltaiseen hallintoon kuuluva oikeus. Mutta kun pieni ryhmä alkaa tehtailla valituksia kiusantekomielessä, tällainen toiminta on Kontron mielestä hyvin arveluttavaa.

Tämähän alkaa olla jo demokratian pilkkaamista ja suoranainen irvikuva.

Lauri Kontro

– Näiden kaikkien valitusten takana on ollut pieni, neljän tai viiden hengen muodostama yhdistys, jonka ainoana tarkoituksena näyttää olevan tehdä näitä valituksia kaikkialla Suomessa. Ja tämä yhdistys jopa myy näitä valituksia verkossa eli jatkossa voit ostaa valituksen maksamalla verkkokauppaan tietyn summan.

– Tämähän alkaa olla jo demokratian pilkkaamista ja suoranainen irvikuva, Lauri Kontro sanoo.

Puheenjohtaja Kontron tietojen mukaan kyseinen yhdistys on rekisteröity Pohjois-Hämeeseen, josta se sitten valittaa kaikista mahdollisista luvista.

Kontro muistuttaa, että perinteisesti valituksen voi tehdä vain sellainen asianosainen, johon toimenpide itsessään kohdistuu.

– Voidaan ajatella, että ilomantsilainen yhdistys voi tehdä valituksen Ilomantsiin myönnetyistä luvista. Mutta tuntuu hyvin kaukaa haetulta, että hallinto-oikeudet voisivat hyväksyä sellaisen tulkinnan, että jonnekin Tampereen taakse rekisteröity pieni yhdistys voisi valittaa luvista Ilomantsissa.

Valitus jokaisesta karhu- ja ilvesluvasta?

Metsästäjäliiton tietoon on tullut viitteitä siitä, jatkossa valituksia tullaan tekemään kaikista Suomen riistakeskuksen myöntämistä suurpetojen poikkeusluvista.

Viime metsästyskaudella maahamme myönnettiin yli 500 ilveslupaa, yli 100 karhulupaa ja 24 kannanhoidollista susilupaa, joista viisi ei ollut käytössä hallinto-oikeuksien toimeenpanokieltojen vuoksi. Mikäli niin sanottu valitustehdas alkaa jatkossa valittaa jokaisesta suurpetoluvasta, aiheutuu savotta, jonka seurauksia Kontro ei ryhdy vielä pohtimaan.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että nämä eläinaktivistit pyrkivät tällä tavalla halvaannuttamaan tämän järjestelmän.

Lauri Kontro

– Sitä en pysty tässä vaiheessa arvioimaan, mutta kaikki merkit viittaavat siihen, että nämä eläinaktivistit pyrkivät tällä tavalla halvaannuttamaan tämän järjestelmän.

Kärhämiä siis on, mutta Lauri Kontro korostaa, että metsästäjien ja esimerkikisi Suomen luonnonsuojeluliiton väliset suhteet eivät ole kärjistyneet.

– Minusta näyttää siltä, että on olemassa irrallisia, pieniä eläinaktivistiryhmiä, jotka nyt touhuavat tässä asiassa. 

"Suurpetoja täytyy metsästää"

Metsästäjien etujärjestön nokkamies sanoo, että suurpetoja täytyy metsästää hallitusti poikkeusluvin. Kontron mukaan Suomen suurpetokannat ovat kestävällä tasolla.

Muuallakin metsästetään suurpetoja.

Lauri Kontro

– Meidän karhu-, susi- ja ilveskannat ovat erittäin runsaita, itse asiassa eräin osin Euroopan runsaimpia. Muuallakin metsästetään suurpetoja. Esimerkiksi tänä vuonna kannanhoidollinen metsästys on ollut Ruotsissa, jossa kaadettiin 43 sutta. Virossa on kaadettu 38 sutta ja Latviassa 250 sutta. Mehän seuraamme tässä vain eurooppalaista hyvää käytäntöä, Kontro kertoo.

Puheenjohtaja Lauri Kontro vierailee Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piirin vuosikokouksessa torstaina Joensuussa.

Lauri Kontro on keskustan kansanedustajehdokkaana Uudellamaalla.