"Säästöt perustuvat olettamuksiin" – virkamiesten lakkautuslista käräjäoikeuksille närästää pienessä kansliassa

Pohjois-Savon käräjäoikeuden Iisalmen kanslian osastonjohtaja tyrmää oikeusministeriössä laaditut mallit käräjäoikeuksien toimipaikkojen karsimisesta. Hänen mukaansa keskittäminen tietäisi lisää rahankulua, ei säästöjä.

Kotimaa
Tuomarin nuija pöydällä oikeussalissa.
Yle

Oikeusministeriön virkamiesryhmän ehdotus käräjäoikeuden toimipisteiden karsimisesta herättää ihmetystä. Ryhmä laati kaksi mallia, joiden mukaan muun muassa käräjäoikeuden Varkauden ja Iisalmen kansliat suljettaisiin. Vaihtoehdot laadittiin tulevia hallitusneuvotteluja ja seuraavaa hallitusta varten.

Käräjäoikeuden Iisalmen kanslian osastonjohtaja, käräjätuomari Hannu Laitinen pitää selvityksen lopputulosta perusteettomana. Hänen mukaansa ajatus siitä, että toimintoja keskittämällä säästettäisiin rahaa, on virheellinen.

– Se ei perustu mihinkään. Ei ole mitään sellaista tutkimusta, joka osoittaisi, että sellainen pitäisi paikkaansa. Ne säästöt on aika lailla olettamuksia, Laitinen puuskahtaa.

Laitisen mukaan esimerkiksi Iisalmen kanslian lakkauttaminen päin vastoin lisäisi kuluja, kun asianajajat joutuisivat ajamaan pidempiä matkoja ja poliisi joutuisi tuomaan oikeudesta pois jääneitä pitkien matkojen päästä käräjille.

– Sukevalta vangit jouduttaisiin kuljettamaan Kuopioon, sekö muka on säästöä? Kuopiossa taas jouduttaisiin tekemään tilat uudelleen. Täällä on hyvät tilat, jotka voitaisiin vuokrata edelleen. Eikä henkilöstösäästöjä tule, kuka sieltä sitten vähennetään? Ja ei se ihminen tee enemmän töitä, jos se siirretään Kuopioon, Laitinen jatkaa luetteloa.

Oikeusministeriön työryhmä tiedotti eilen ottaneensa selvityksessään huomioon muun muassa sen, että käräjäoikeuksien sähköistä asiointia ja videoneuvottelun käyttöä tullaan lähivuosina lisäämään. Pohjois-Savon käräjäoikeuden Iisalmen kanslian osastonjohtaja kyseenalaistaa myös tämän kehityksen.

– Jos esimerkiksi todistajat kuullaan puhelimessa tai videon päässä, sillä kyllä se oikeusvarmuus laskee, on nimittäin huomattavasti helpompi valehdella puhelimeen tai niin, ettei ole oikeussalissa.

– Jos taas on kyseessä siviiliriidan sovittelu, sovinnon aikaansaaminen on huomattavasti vaikeampaa videoneuvottelulla. Silloin ei ole kyse rikosasioista vaan ihmisten välisestä sovinnosta ja kyllä se edellyttää käytännössä paikalla oloa, Hannu Laitinen perustelee.

Laitinen toteaa asian olevan pitkälti kiinni uusista kansanedustajista ja tulevasta oikeusministeristä. Nykyinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi tiistaina tiedotteessa, että hänen mielestään esitetyt mallit ovat liian radikaaleja ja vaihtoehtoja olisi hyvä selvittää.