1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Netistä voi oppia melkein mitä vain – jos on riittävästi innostusta ja itsekuria

Moni opettelee netistä esimerkiksi vieraita kieliä tai soittamista. Kielten- ja soitonopettajan mukaan itsenäinen nettiopiskelu on hyvä asia, mutta kokonaan uuden taidon oppiminen netistä on vaikeaa.

Kuva: Sini Salmirinne / Yle

Netti on täynnä videoita ja muuta materiaalia, joiden avulla voi oppia lähes mitä vain. Kotisohvalta käsin voi opetella esimerkiksi tekemään kravattisolmuja (siirryt toiseen palveluun) tai tanssimaan valssia (siirryt toiseen palveluun).

Erilaisten soitinten soiton opiskeluun netti on mitä ihanteellisin paikka. Opetusvideoita löytyy niin pianon (siirryt toiseen palveluun), kitaran (siirryt toiseen palveluun) kuin ukulelenkin (siirryt toiseen palveluun) soitosta.

Kitaransoiton opettaja Tuomas Kourula Turun konservatoriosta pitää soittamisen opettelua netin avulla hienona asiana. Itsenäinen opiskelu ei ole soitonopettajalta pois.

– Päinvastoin. Soitonopiskelussahan innostus on tosi ratkaisevaa. Jos opettelee itse netissä, se kertoo innostuksesta, Kourula sanoo.

Myös vieraiden kielten opiskeluun löytyy netistä runsaasti ohjeita. Ylen Oppiminen -sivustolta (siirryt toiseen palveluun) on aineistoa 20 kielen opiskeluun, ja muualta verkosta löytyy ohjeita niin paljon kuin jaksaa etsiä.

Turun työväenopiston kielten yliopettaja Kaija Kurki pitää nettimateriaaleja hyvänä lisänä kieltenopiskeluun. Monet hänen oppilaansa tekevät netistä löytyviä harjoituksia kurssien ohessa.

Valinnan vaikeus

Netissä opiskeluun liittyy kuitenkin isoja ongelmia. Materiaalimäärä on valtava, joten oikean ja totuudenmukaisen aineiston valinta voi olla vaikeaa. Etenkin silloin, kun aiheesta ei vielä ole itse kovin hyvin perillä.

Se vaatii todella omistautumista ja paljon aikaa, innostusta, itsekritiikkiä ja kypsyyttä opiskelijalta.

Tuomas Kourula

– Jokaiseen asiaan on monta lähestymistapaa, joiden välillä on vaikea valita, kun kokemusta ei ole. Entä mihin kannattaa keskittyä vaikka opintojen alussa? Kun alkaa soittaa kitaraa, haluaa soittaa kaikki hienot kappaleet. Voi olla, että niitä ei vielä siinä vaiheessa pysty soittamaan, soitonopettaja Tuomas Kourula sanoo.

Voiko esimerkiksi kitaransoiton tai vieraan kielen sitten oppia kunnolla vain yksinään netissä opiskelemalla?

Kumpikaan opettajista ei tyrmää ajatusta. Molemmat kuitenkin arvelevat sen olevan erittäin vaikeaa.

– Se vaatii todella omistautumista ja paljon aikaa, innostusta, itsekritiikkiä ja kypsyyttä opiskelijalta, Kourula sanoo.

– Ja enemmän itsekuria kuin ryhmässä opiskelu, kieltenopettaja Kaija Kurki lisää.