Henriksson käräjäuudistuksesta: "Esitetyt mallit ovat liian radikaaleja"

Oikeusministeriön virkamiestyöryhmä yhdistäisi käräjäoikeuksia ja karsisi istuntopaikkoja. Pohjalaismaakuntiin jäisi yksi tai kaksi käräjäoikeutta. Nykyisiä istuntopaikkoja ei jäisi yhtäkään. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) arvostelee esitystä. Hänen mielestään myös muita vaihtoehtoisia malleja olisi hyvä selvittää.

Anna-Maja Henriksson
Käräjäoikeus
Kalle Niskala / Yle

Virkamiestyöryhmä ehdottaa, että nykyisten 27 käräjäoikeuden sijaan jäljelle jäisi joko 17 tai 14. Pohjalaismaakunnissa on tällä hetkellä kolme käräjäoikeutta. Ensimmäisessä mallissa Keski-Pohjanmaa ja Pohjanmaa yhdistettäisiin, toisessa mallissa mukaan otettaisiin myös Etelä-Pohjanmaa.

Alueelle jäisi kolme kansliaa ja kolme istuntopaikkaa. Käräjät istuttaisiin tulevaisuudessa Kokkolassa, Seinäjoella ja Vaasassa. Nykyiset istuntopaikat, Pietarsaari, Kristiinankaupunki, Alavus, Alajärvi, Kauhajoki ja Kauhava lakkautettaisiin.

"Virkamiespohjainen esitys"

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) arvostelee tiedotteessaan jyrkästi työryhmän esitystä:

– En voi hyväksyä työryhmän esittämiä malleja käräjäoikeusverkoston kehittämiseksi. Tämä on täysin virkamiespohjainen selvitys, johon päättäjät saavat tulevien vaalien jälkeen ottaa kantaa.

– Omasta mielestäni esitetyt mallit ovat liian radikaaleja. Myös muita vaihtoehtoisia malleja olisi hyvä selvittää, toteaa Henriksson.