1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aurinkoenergia kiinnostaa Etelä-Karjalassa

Energialaitosten suhtautuminen pientuottajilta ostettavaan sähköön on Etelä-Karjalassa hyvin myönteistä. Suomen kunnista eniten aurinkosähköä asukaslukuun suhteutettuna tuotetaan Lemillä.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Yksityiset asukkaat Etelä-Karjalassa ovat kiinnostuneita investoimaan aurinkoenergiaan. Kevään aikana noin 50 omakotitaloa ja maatilaa tekevät aurinkopaneeleiden yhteistilauksen. Yhteistilaus on tehty myös kahtena edellisenä keväänä.

Tänä iltana Lappeenrannan yliopistossa järjestettävä aurinkopaneeleiden yhteistilauksen tiedotustilaisuus on etukäteen herättänyt suurta kiinnostusta. Päätös yhteistilaukseen liittymisestä on tehtävä kolmen viikon kuluessa.

Kaikki nyt tilattavat pienet aurinkosähkövoimalat liitetään yleiseen sähköverkkoon.

– Energialaitokset Lappeenrannan seudulla suhtautuvat hyvin myönteisesti yksityisasiakkaiden myymään sähköön, sanoo aurinkopaneeleiden yhteishankintaa järjestävä Vesa-Matti Puro.

Hänen mukaansa pienenkin voimalan kannattaa myydä ylimääräinen sähkö energialaitokselle.

– Yksittäisen sähkönmyyjän on ollut tällä seudulla mahdollista valita kahdenlaisesta sopimuksesta. Toisessa sähkön voi myydä samalla hinnalla, millä sitä energialaitokselta ostaakin. Toisessa sähkön hinta on sidottu sähköpörssin hintaan, jolloin se muuttuu tunnin välein.

Suomen kunnista eniten aurinkosähköä asukaslukuun suhteutettuna tuotetaan Lemillä. Myös Savitaipaleella, Lappeenrannassa ja Taipalsaarella ollaan aurinkosähkön tuotannossa koko maan tilastossa kärkisijoilla