1. yle.fi
  2. Uutiset

Vedenpuhdistamon ongelmat eivät huonontaneen Saimaan vedenlaatua

Joutsenon Oravaharjun puhdistamolta pääsi runsas viikko sitten Saimaaseen puhdistamatonta jätevettä. Päästön jälkeen otetuissa vesinäytteissä ei juurikaan näkynyt vedenlaadun heikentymistä.

jäteveden käsittely
vettä juoksutetaan
Yle

Joutsenon Oravaharjun vedenpuhdistamon jätevesipäästö ei huonontanut Saimaan vedenlaatua merkittävästi.

Joutsenon Oravaharjun puhdistamolta pääsi runsas viikko sitten Saimaaseen 2100 kuutiota puhdistamatonta jätevettä. Poikkeuksellinen jätevesivuoto johtui laite- ja automaatioviasta, jonka seurauksena Oravaharjuun käsiteltäväksi tuleva jätevesi ohjautui puhdistamon sijaan suoraan purkuputkeen ja Saimaaseen.

Jätevesipäästön vuoksi Saimaalta otetuissa ylimääräisissä vesistönäytteissä ei todettu vakavia vedenlaadun muutoksia. Purkuputken alueella Saimaan Honkalahdelta otetuissa näytteissä havaittiin järviveden tummumista ja lievää typpiravinteen nousua.

Lappeenrannan Lämpövoima Oy:n vesi- ja ympäristöpäällikkö Riitta Moisio kertoo, että jätevesipäästön vaikutukset olivat Honkalahden kohdalla odotettuakin vähäisemmät.

– Vaikka kokonaisuudessaan päästömäärä oli pienehkö vesistön koko vesimassaan verrattuna, oli häiriö ja sen pitkittyminen merkittävä laitoksen toiminnan kannalta. Käymme läpi tilanteeseen johtaneet seikat ja kehitämme toimintaamme vastaavien tapahtumaketjujen välttämiseksi, Moisio sanoo.

Lue seuraavaksi