1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuusta löytyi uusi iso kraatteri – sai nimen Amelia Earhartilta

Hyvällä kiikarilla kraatterin voivat nähdä muutkin kuin astronomit. Lentäjälegenda Amelia Earhartia kunnioittava nimi joutuu vielä viralliseen syyniin.

Ulkomaat
nainen seisoo pienkoneen edessä
Kraatterille annettu nimi kunnioittaa yhdysvaltalaista lentäjäpioneeria Amelia Earhartia, joka lensi ensimmäisenä naisena yksin yli Atlantin.Nasa

Kuun etupuolelta on löytynyt ensimmäinen uusi iso kraateri yli sataan vuoteen. Arvolta kahden sadan kilometrin laajuisen kraatterin löytyi mallinnuksissa, jotka tehtiin Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Grail-luotaimen mittaustulosten perusteella. Grail kartoittaa Kuun vetovoimaa.

Kraatterille annettu nimi kunnioittaa yhdysvaltalaista lentäjäpioneeria Amelia Earhartia, joka lensi ensimmäisenä naisena yksin yli Atlantin, mutta katosi vuonna 1937 yrittäessään maailmanympäryslentoa. Earthart kuului elämänsä viimeiset vuodet Purduen yliopiston opettajakuntaan. Uuden kraatterin löysivät juuri Purduen tutkijat.

Periaatteessa Earhart-nimi on tilapäinen, sillä vain suurella kansainvälisellä astronomikokouksella on oikeus antaa nimiä taivaankappaleille tai niiden pinnanmuodoille. Purduen tutkijat toivovat, että Earhartin kraatteri saa pitää nimensä.

– Kraattereita on nimetty tutkimusmatkailijoiden ja tutkijoiden mukaan. Amelia Earhart ei ole vielä saanut sitä kunniaa. Meidän mielestämme hän ansaitsee päästä Kuuhun asti, koska hän on innoittanut monia ryhtymään tutkimusmatkailijoiksi ja astronauteiksi, sanoo professori Jay Melosh.

Kraatterien etsintää laajennetaan koko Kuuhun

Earhart-kraatteri löytyi etsittäessä Kuusta laavatunneleita. Painauma on osittain Serenitatisin altaan rikkoma, mistä voidaan laskea, että se on ainakin yhtä vanha kuin tuo 3,9 miljardin vuoden takainen syvänne.

Grail-luotaimen tallentama tieto on niin hyvää, että sen perusteella päästään kurkistamaan syvälle pinnan alle, sanoo tutkija Rohan Sood. Hän arvelee, että tuntemattomia kraattereita saattaa olla kymmeniä. Ryhmä aikookin laajentaa etsintänsä koko Kuuhun.

Vaikka Earhart on osittain pinnan alla, osa on nähtävissä Maasta hyvällä kiikarilla tai pienellä teleskoopilla, kun sitä tietää etsiä, tutkijat kertovat. He ovat jäljittäneet Grailin havainnoista toisenkin kraatterin, jopa isomman kuin Earhart, mutta se on täysin pinnan alla, joten astronomikokous tuskin antaa sille nimeä.

Purduen tutkijat ovat esitelleet projektinsa tuloksia (siirryt toiseen palveluun) tiedekokouksessa Woodlandsissa Texasissa ja kertovat niistä myös yliopistonsa verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi