RKP ottaisi lisää pakolaisia, PS tyrmää ajatuksen

Turvapaikanhakijat jakavat puolueita. RKP ja perussuomalaiset edustavat mielipiteiden ääripäitä. Lähes puolet kansanedustajaehdokkaista ottaisi Suomeen lisää pakolaisia. 

politiikka
grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Ylen vaalikoneessa runsaat 40 prosenttia kansanedustajaehdokkaista vastaa, että Suomen pitää ottaa suurempi vastuu EU:n alueelle tulevista turvapaikanhakijoista.

RKP:n ehdokkaista yli 90 prosenttia ottaisi lisää pakolaisia, mutta perussuomalaisista lähes kaikki torjuvat ajatuksen.

Turvapaikanhakijoiden määrän räjähdysmäinen kasvu Euroopassa on voimistanut EU:n sisällä keskustelua pakolaisten taakan tasaisemmasta jakamisesta.

Viime vuonna Euroopassa turvapaikanhakijoita oli noin 600 000 ja esimerkiksi Ruotsista turvapaikkaa haki 90 000 henkilöä.

Suomessa turvapaikkahakemuksia käsiteltiin viime vuonna alle neljä tuhatta.

RKP ja perussuomalaiset ääripäitä

Kysymys Suomen vastuun lisäämisestä turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa jakaa puolueita. Ääripäitä edustavat RKP ja perussuomalaiset.

Ylen vaalikoneessa lähes kaikki RKP:n ehdokkaat ovat valmiita ottamaan Suomeen lisää turvapaikanhakijoita, mutta yhtä selkeästi perussuomalaiset tyrmäävät lisäpakolaiset.

RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund vastaa olevansa täysin samaa mieltä. Perussuomalaisten Timo Soini kertoo olevansa täysin eri mieltä siitä, että Suomen pitää ottaa suurempi vastuu EU:n alueelle tulevista turvapaikanhakijoista.

Kumpikaan ei kantaansa selittele.

Vihreät ja vasemmistoliitto avoimia

Vihreät ja vasemmistoliitto ovat myös laajasti valmiita ottamaan Suomeen lisää pakolaisia.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen mukaan Suomen pakolaiskiintiötä pitää nostaa ja vihreiden Ville Niinistö linjaa, että henkilökohtaista vainoa pakenevia on autettava.

SDP:n ehdokkaista yli puolet vastaanottaisi enemmän pakolaisia, mutta yli 40 prosenttia demareista tyytyisi nykylinjaan. Kristillisdemokraattien ehdokkaat ovat hieman SDP:tä varovaisempia.

SDP:n Antti Rinne vastaa, että Suomen on kannettava osansa kansainvälisestä solidaarisuudesta.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen sanoo, että asiantuntija-apua voidaan antaa EU:n turvapaikkaviraston kautta.

Kokoomus ja keskusta nykylinjalla

Kokoomuksen ja keskustan ehdokkaista noin neljännes on valmis lisäämään Suomen vastuuta turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa.

Kokoomuksen Alexander Stubb nojautuu EU:n yhteiseen turvapaikkapolitiikkaan.

Keskustan Juha Sipilä vastaa, että Suomen osuus on tällä hetkellä sopiva, mutta hätätilanteissa Suomi voisi vastaanottaa nykyistä enemmän turvapaikanhakijoita.