1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Afrikan uhanalaisia eläimiä saa metsästää – jos maksaa tarpeeksi

Esimerkiksi erikoislupa gepardin metsästämiseen maksaa 4 700 euroa. Suomalaiskenraali Gustav Hägglund perusteli Ylen Kioskin haastattelussa ampuneensa gepardin, koska eläin aiheutti maatilalla tuhoja.

Ulkomaat
Sarvikuono.
Sarvikuono Pilanesbergin kansallispuistossa Etelä-Afrikassa.Jon Hrusa / EPA

Afrikan uhanalaisia eläimiä verottavat salametsästäjien lisäksi myös rahakkaat metsästysturistit, joilla on varaa ostaa erikoislupia niiden metsästämiseen.

Esimerkiksi leopardien, gepardien ja virtahepojen metsästäminen on mahdollista, vaikka lajeja pidetään uhanalaisina tai silmälläpidettävinä. Leopardin kaatolupa maksaa maasta riippuen 4 700–14 000 euroa ja gepardin 4 700 euroa. Helposti ammuttavan virtahevon kaatolupa on vähän halvempi, noin 3 700 euroa.

Yhdysvalloissa metsästäjä maksoi vuosi sitten 330 000 euroa siitä, että hän saisi ampua erittäin uhanalaisen suippohuulisarvikuonon. Mies odottaa edelleen lupaa tuoda sarvikuono Yhdysvaltoihin, joten eläin on yhä hengissä.

Muun muassa leijonan ja gepardin ampunut kenraali Gustav Hägglund perustelee gepardin metsästämistä Ylen Kioskin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) sillä, että eläin aiheutti maatilalla tuhoja. Afrikassa laillisiin metsästäjiin suhtaudutaan myönteisesti, koska he tuovat rahaa paikallisyhteisöille. Lisää uhanalaisten eläinten metsästyksestä Ylen Kioskin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) ja TV2:ssa tänään tiistaina kello 19.30.

Lue seuraavaksi