Ensi yönä on koko maassa hyvät mahdollisuudet nähdä revontulia

Ilmatieteen laitoksen tutkija Tiera Laitinen arvioi, että ensi yönä voidaan nähdä tämän talven hienoimmat revontulet. Myös selkeä ja pilvetön sää lisäävät mahdollisuutta nähdä revontulia etelärannikkoa myöten.

tiede
Revontulia.
Revontulia Kuusamon taivaalla.Seppo Sirkka / EPA

Ilmatieteen laitoksen avaruussään mukaan nyt on käynnissä Auringon aiheuttama geomagneettinen myrsky, joka voi aiheuttaa runsaasti revontulia.

Myrskyn aiheuttanut hiukkaspilvi lähti liikkeelle Auringosta sunnuntaina. Tämän seurauksena Auringosta purkautuneet, varautuneet hiukkaset Maan magneettikenttään törmätessään ohjautuvat napa-alueille ja aiheuttavat revontulia.

– Aluksi näytti epävarmalta, osuuko hiukkaspilvi maapalloon. Tänä aamuna sen reuna kuitenkin osui siihen, mikä alkoi häiritä maapallon magneettikenttää, kertoo tutkija Tiera Laitinen Ilmatieteen laitokselta.

– Se ravistelee magneettikenttää niin, että täällä maapallon pinnallakin voidaan mitata aika suuria magneettisia häiriöitä. Ja samalla osa näistä Auringon hiukkasista pääsee vuotamaan maapallon magneettikentän sisään. Ne syöksyvät ilmakehään ja siellä ne synnyttävät revontulia.

Geomagneettiset myrskyt eivät ole erityisen harvinaisia, niitä voi olla tähän vuodenaikaan viikoittain. Nyt käynnissä oleva myrsky on kuitenkin tavallista voimakkaampi ja Auringosta matkanneen hiukkaspilven magneettikenttä poikkeuksellisen voimakas. Tämä tarkoittaa, että revontulia voidaan ensi yönä nähdä koko Suomessa - varsinkin, kun sää on selkeä.

– Sääennusteen mukaan yö on melko pilvetön, ja jos avaruussää jatkuu sen kaltaisena kuin se nyt on, niin koko Suomessa nähdään todennäköisesti ensi yönä revontulia - etelärannikkoa myöten, kertoo Tiera Laitinen.

Laitinen arvioi, että ensi yönä nähdään mahdollisesti kuluneen talven hienoimmat revontulet.