1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Tutkijat haluavat selvittää, miksi pingviinit vaappuvat – video

Joukko brittiläisiä ja yhdysvaltalaisia tutkijoita pyrkii selvittämään, miksi pingviinit vaappuvat kävellessään. Ryhmä tutkii projektissaan muun muassa Lontoon eläintarhan perunpingviinien liikkumista.

tiede
Perunpingviini Lontoon eläintarhassa.
Tutkijaryhmä on kerännyt Lontoon eläintarhassa järjestetyissä kokeissa yksityiskohtaista tietoa pingviinien kävelystä.

Brittiläiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat ovat viettäneet viime aikoina paljon aikaa Lontoon eläintarhan pingviiniaitauksessa. Tutkijat pyrkivät selvittämään, miksi pingviinit kävellessään vaappuvat sivulta toiselle.

Tutkijat pystyttivät perunpingviinien aitaukseen pienen juoksumaton, jota pitkin he houkuttelivat lintuja kulkemaan. Juoksumaton alla oli lukuisia sensoreita, jotka tallensivat tarkkaa tietoa pingviinien kävelystä tutkijoiden käyttöön.

Ryhmään kuuluu tutkijoita Kuninkaallisesta eläinlääkintäkorkeakoulusta (RVC) sekä yhdysvaltalaisesta Austinin yliopistosta Teksasista.

– Pingviinit liikkuvat todella oudolla tavalla. Ne kulkevat pystyssä, kuten ihmiset, mutta niillä on myös hyvin lyhyet, kuin kyyryssä olevat jalat, tutkijaryhmään kuuluva RVC:n professori John Hutchinson kertoi BBC:lle.

– Nähdessäni eläimen tekevän jotain outoa, evoluutiobiologina minua kiinnostaa, mikä evoluutiossa johti aikojen saatossa sellaiseen toimintaan. Ja nyt tekemillämme kokeilla yritämme yhdistää tietomme pingviinien evoluutiosta niiden fysiikkaan.

Aikaisemmat tutkimukset pingviinien kömpelöstä kävelytyylistä ovat jo osoittaneet, että vaappuminen on niille itse asiassa kaikkein energiatehokkain tapa maalla liikkumiseen. Nyt tehtävien kokeiden on tarkoitus paljastaa, miten pingviinit itse asiassa tarkalleen liikkuvat.

– Niiden ruumiit vaappuvat puolelta toiselle niiden kävellessä, mutta emme tiedä, miten niiden jalat oikeastaan tekevät sen liikkeen, kuinka suuret niiden jalkoihin kohdistuvat sivuittaisvoimat ovat ja miten ne suhtautuvat muihin vastaavalla tavalla liikkuviin lintuihin, professori Hutchinson sanoi.

– Juoksumatoilla ja sensoreilla mittaamme jokaiseen yksittäiseen jalkaan kohdistuvat voimat.

Tutkijat selvittämässä Lontoon eläintarhassa, miksi pingviinit vaappuvat kävellessään.
Tutkijat selvittämässä Lontoon eläintarhassa, miksi pingviinit vaappuvat kävellessään.BBC

Pingviinit eivät ole aina vaappuneet

Fossiilit kuitenkin paljastavat, että pingviinit eivät aina vaappuneet. Niiden esi-isät liikkuivat maalla eri tavalla.

– Tutkijat ovat löytäneet aiemmin monenlaisia fossiileja eteläiseltä pallonpuoliskolta, osa niistä on peräisin jopa 60 miljoonan vuoden takaa, tutkimusryhmään kuuluva Austinin yliopiston paleobiologi James Proffitt sanoi.

– Niiden avulla voimme pyrkiä ymmärtämään, miten tällaiset oudot anatomiset piirteet ja käyttäytymistavat ovat aikojen saatossa kehittyneet ja muovautuneet nykyisenlaisiksi.

Löytyneet luut paljastavat, että muinaiset pingviinit olivat hyvinkin monenlaisia. Osa niistä oli todella pieniä, mutta osa oli yhtä pitkiä kuin ihmiset ja ne pyydystivät suuria kaloja keihäsmäisillä nokillaan. Proffitt on erityisen kiinnostunut muinaisesta pingviinisuvusta, jonka nimi on Waimanu. Niiden maailman vanhimpia tunnettuja pingviinien jäänteitä on löytynyt Uudesta-Seelannista. Kyseiset linnut elivät 58-60 miljoonaa vuotta sitten.

– Tiedämme, että muinaiset pingviinit, kuten Waimanut, olivat lentokyvyttömiä ja taitavia sukeltajia. Sen voi päätellä niiden siipien ja koko linnun mittasuhteista, Proffitt selitti.

– Mutta ne olivat myös monin tavoin erilaisia kuin nykyiset pingviinit. Ne todennäköisesti liikkuivat maalla eri tavalla päätellen niiden jalkojen anatomiasta ja lonkkien rakenteesta.

Tutkijaryhmä uskoo, että muinaiset pingviinit kävelivät vaakasuuntaisemmassa asennossa ja niiden kävely olisi muistuttanut nykyään elävien albatrossien kävelyä.

Pingviinien kävelytyyli todennäköisesti muodostui nykyisenlaiseksi niiden muuttuessa yhä paremmiksi uimareiksi. Kun niiden ruumiinrakenne muuttui sellaiseksi, että ne pystyivät sukeltamaan vedessä taidokkaasti, ne samalla myös muuttuivat entistä kömpelömmiksi liikkuessaan maalla.

Tyttö katselee lasin lävitse tokiolaisessa merieläinpuiston altaassa uivaa perunpingviiniä.
Tyttö katseli lasin lävitse tokiolaisessa merieläinpuiston altaassa uivaa perunpingviiniä kesäkuussa 2013.Kimimasa Mayama / EPA

Tennispallo sai pingviinit suostumaan yhteistyöhön

Lontoon eläintarhassa pingviinit eivät tahtoneet aivan suostua tekemään saumatonta yhteistyötä tutkijaryhmän kanssa.

Eläintarhan linnunhoitajien varaesimies Zuzana Matyasova löysi kuitenkin keinon. Hän kiinnitti juoksumaton loppuun tennispallon kepin tai heiluvan narun päähän. Se osoittautui useimmille pingviineille vaikeaksi vastustaa.

– Osa nuorista linnuista on todella uteliaita ja ne haluavat olla ensimmäisinä kokeilemassa kaikkea uutta, mitä niiden aitaukseen ilmestyy, hän sanoi.

– Työskentelen pingviinien kanssa päivittäin ja minusta niiden vaappuminen on aivan ihmeellistä. Toivottavasti tutkimus paljastaa pingviineistä uusia asioita.

Muutaman päivän eläintarhassa kestäneen projektin jälkeen tutkijat saivat tarpeeksi informaatiota lintujen kävelystä aloittaakseen sen analysoimisen.

He aikovat yhdistää nyt saadut tiedot fossiileista peräisin oleviin tietoihin ja siten päästä selville, miten yksi luonnon tunnetuimmista kävelytyyleistä kehittyi.

Lue seuraavaksi