Helsingin yksin asuvat kasvava joukko – ongelmia ei voida enää ohittaa

Yksin asuvat jäävät Helsingissä monin tavoin perheellisten jalkoihin. Ongelmia on muun muassa sosiaalipalveluissa ja asumisessa. Kaupunki aikoo selvittää yksin asuvien tilannetta tasapuolisuuden nimissä. THL:n erikoistutkijan mukaan valtion pitäisi parantaa pääkaupunkiseudun asumistukea.

Kuva: Yle / Kristiina Lehto

Helsingissä yksin asuvia ihmisiä on asettunut runsaasti kantakaupungin alueelle, kuten Kallioon, jossa yli puolet asunnoista on yksiöitä. Asuntojen hintataso kirpaisee eniten juuri yksin asuvia.

– Kun katsoo Helsingin neliöhintoja, niin huomaa, että asunnon saaminen varsinkin pienituloiselle yksin asuvalle ihmiselle on todella hankalaa. Ja jos perhettä ei ole tukena, ongelmat voivat aika nopeasti kasaantua. Siinä vaiheessa turvaverkkojen pitää olla kunnan puolelta kunnossa, sanoo vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Emma Kari.

Helsingissä on jo yli 150 000 yksin asuvaa ihmistä, joten heidän ongelmiaan ei voida enää ohittaa. He edustavat lähes puolta kaupungin kotitalouksista. Kaupunginhallitus on yksimielisesti päättänyt, että yksinasuvien tilannetta ryhdytään kartoittamaan tasapuolisuuden turvaamiseksi.

Yksin asuvat jääneet perheellisten varjoon

Sosiaalipalveluissa painotetaan paljon perheellisten asioita, vaikka suuri osa asiakaskunnasta on yksin asuvia.

– Kun on puhuttu syrjäytymisvaarassa olevista ihmisistä ja on haluttu ehkäistä eriarvoistumista, on hirveän paljon keskitytty lapsiperheisiin. Totta kai sekin on oikein, mutta nyt halutaan käydä läpi, miten voidaan auttaa myös niitä, jotka asuvat yksin, Kari sanoo.

Yksin asuvien joukossa on myös hyvätuloisia ihmisiä, mutta heilläkin voi olla vaikeuksia asunnon saamisessa, kertoo THL:n erikoistutkija Timo Kauppinen.

– Asuntomarkkinoilla tiedetään, että Helsingissä yksin asuvan on vaikeampi saada kunnallista vuokra-asuntoa kuin perheellisen. Pankkien käytännöistä on vähemmän tietoa, mutta voi olettaa, että yksin asuvan on vaikeampi saada asuntolainaa kuin vaikka lapsettoman pariskunnan.

Tutkija: Lisää asumistukea pääkaupunkiseudulle

Kauppisen mukaan valtion tulisi helpottaa pääkaupunkiseudun yksin asuvien tilannetta paikallista asumistukea korottamalla.

– Asumiskustannusten osalta yksi kysymys on, että huomioidaanko riittävästi näitä korkeimpia asumiskustannuksia verrattuna muuhun maahan. Tämä ei koske pelkästään yksin asuvia, mutta erottelee pääkaupunkiseudun yksin asuvia muun maan yksin asuvista, koska muualla maassa asumistuki riittää paremmin kattamaan asumisen kustannuksia.

Helsingissä on vaadittu jo pitkään lisää kohtuuhintaisia asuntoja – laihoin tuloksin. Vaikka Sosiaali- ja terveysvirasto ryhtyy yhdessä Kaupunkisuunnitteluviraston kanssa tekemään valtuutettujen haluamaa selvitystä, on siitä vielä pitkä matka siihen, että asunto-ongelmaan ilmaantuisi konkreettisia ratkaisuja.

Kari kuitenkin uskoo, että yksin asuvien tilanteen helpottamiseksi löydetään uudenlaisia ratkaisuja.

– Helsinki linjaa sen, millaisia asuntoja rakennetaan, ja miten paljon mahdollistetaan vaikka yhteisöllistä asumista, jossa ihmiset voivat asua itsekseen, mutta tietyllä tavalla myös yhteisöllisesti. Rakennetaan tarpeeksi asuntoja erilaisille ihmisille, ei pelkästään perheille.