1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhankaupunginkosken padon purkaminen poliittisessa myötätuulessa

Helsinkin kaupunkisuunnittelulautakunta päätti tiistaina puoltaa padon purkamisen selvittämistä. Museovirasto haluaa säilyttää padon, kalojen puolustajat purkaa kalojen nousuesteen. Padon purkaminen vaatii asemakaavan muutoksen.

Taimen pärjää Vantaanjoessa mutta vimpa ja toutain ovat vaikeuksissa. Kuva: Yle /Tuomas Keränen

Vanhankaupunginkosken padon purkaminen Helsingissä on nyt poliittisessa myötätuulessa. Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti tiistaina puoltaa padon purkamisen selvittämistä äänin 7-1.

– Sanotaan niin, että kaupunkisuunnittelulautakunnassa on tahtotila, että kalat pääsevät nousemaan jokeen, kertoo kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava.

Poliittisen pyörän pisti pyörimään Jukka Relander ja 48 muuta valtuutettua valtuustoaloitteen turvin viime syksynä.

Myös kalamies Jasper Pääkkönen on ajanut aktiivisesti padon purkamista ja kosken ennallistamista muun muassa sosiaalisessa mediassa. Pato estää vaelluskalojen nousun läntistä väylää pitkin Vantaanjokeen. Kalamiehet pitävät energiantuotannoltaan pientä patoa turhana nousuesteenä.

Sanotaan niin, että kaupunkisuunnittelulautakunnassa on tahtotila, että kalat pääsevät nousemaan jokeen.

Risto Rautava

Pato osa teollisuusperintöä

Museovirasto haluaa säilyttää padon, koska sitä pidetään arvokkaana merkkinä säilyneestä kaupunkikulttuurista. Viraston mukaan padon purkaminen tuhoaisi osan 1800-luvun lopulta saakka säilyneestä teollisuusperinnöstä sekä muuttaisin vesialueen luonnetta merkittävästi.

Padon purkaminen vaatii asemakaavan muutoksen.

– Siinä on vahva asemakaava, niin sanottu suojelukaava, jolla on suojeltu koski ja kaikki rakenteet siinä mukaanlukien se pato. Muutos tulee edellyttämään tarkemman selvityksen ja asemakaavan muutoksen, Rautava lopettaa.

Uutista täydennetty klo 8.38  äänestystuloksen osalta.