Mäntän maalaus varmistui Claude Monet'n työksi

Mäntän Serlachius -museon signeeraamaton maalaus on varmistunut ranskalaisen Claude Monet'n työksi. Maalauksen arvo on miljoonaluokkaa.

Kotimaa
Claude Monet: Heinäsuova ilta-auringossa (1891).
Claude Monet: Heinäsuova ilta-auringossa (1891).Gösta Serlachiuksen taidesäätiö

Mäntän Serlachius-museossa on tehty merkittävä taidelöytö. Museon kokoelmiin kuuluva maalaus "Heinäsuova ilta-auringossa" on paljastunut impressionistisen taidesuuntauksen keskeisen maalarin Claude Monet'n (1840-1926) työksi.

Maalauksessa ei ole näkyvää signeerausta, mutta Jyväskylän yliopiston hyperspektrikamera paljasti maalikerroksen alta Monet'n nimen ja vuosiluvun 1891. Myös pigmentti- ja kangaskuituanalyysit vahvistavat, että teos todella on Claude Monet'n kädenjälkeä.

– Tätä voi pitää jopa kansainvälisen luokan uutisena. Suomen julkisissa kokoelmissa ei tiettävästi ole yhtään Monet´n maalausta, jonka aitous olisi varmistettu, sanoo Serlachius-museoiden kokoelmapäällikkö Tarja Talvitie.

Maalaus on ollut Serlachius-museon kokoelmissa 1950-luvulta asti, ja museo otaksui jo sen hankkiessaan, että kyseessä voisi olla Monet'n työ. Sen aitoutta ei kuitenkaan ole voitu varmistaa ennen kuin nyt kun tekniikka on tarpeeksi pitkällä.

Teos hankittiin aikanaan Mänttään taidevälittäjän kautta Lontoosta. Sen arvellaan olleen esillä Lontoon Grafton Galleryssa vuonna 1905 järjestetyssä impressionistien myyntinäyttelyssä.

Maalaus on syksyllä lähdössä Tanskan Aarhusiin Monet and the French Impressionists_ -näyttelyyn. S_e haluttiin ennen kansainvälistä näyttelyä tutkia vielä uusin menetelmin.

Maalauksen hintaa on vaikea arvioida tarkasti, mutta huutokaupoissa Monet'n töistä on maksettu miljoonia euroja.

Monet-löydöstä kertoi ensimmäisenä Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun).