Edesmenneen fantasiakirjailija Terry Prachettin kirjoja on painettu Suomessa yli 200 000 kpl

Viime viikolla alzheimerin tautiin menehtyneen Terry Prachettin kirjoja on Suomessa julkaissut yksinomaan hämeenlinnalainen kustantamo Karisto. Suomennoksia on painettu yhteensä 207 000 kappaletta. Pari suomennosta on vielä tulossa.

Suomennos
Terry Prachett mustassa lierihatussa ja mustassa paidassa
Terry Prachett oli englantilainen fantasiakirjailija, jonka teoksia on maailmalla myyty 55 miljoonaa kopiota.Karisto Oy

Englantilainen kirjailija Terry Prachett tunnettiin hyvin myös Suomessa. Hämeenlinnalainen kustantamo Karisto edusti fantasijakirjailijaa koko hänen uransa ajan.

– Kirjailijan poismeno jättää ison aukon fantasiakirjallisuuteen. Hän oli kiistatta aikamme merkittävin nimi nimenomaan huumorifantasian kirjoittajana, kertoo Kariston kustannusjohtaja Sanna Vartiainen Karisto Oy:stä.

Hän oli kiistatta aikamme merkittävin nimi nimenomaan huumorifantasian kirjoittajana

Sanna Vartiainen

Vartiaisen mukaan suuri painosmäärä kertoo kirjailijan ainutlaatuisesta asemasta Kariston käännöstuotannossa.

Terry Prachettin tunnetuin teossarja oli Kiekkomaailman kronikka, johon kertyi yhteensä 41 osaa.

Kirjailijan esimmäinen suomennettu romaani, Noitasiskokset, ilmestyi vuonna 1993. Aikuisille tarkoitettuja kirjoja on suomeksi ilmestynyt yli 30.

Ainakin pari Prachett-kirjaa on vielä tulossa

Lisäksi Karisto on julkaissut Prachettilta 10 nuortenkirjaa ja 2 osaa Prachettin ja Stephen Baxterin yhteistyössä kirjoittamasta Pitkä Maa –sarjasta.

– Se sarjan kolmas osa, Pitkä Mars, ilmestyy tämän vuoden syksyllä. Neljäs osa The Long Utopia ilmestyy kesällä englanniksi, Sanna Vartiainen paljastaa. Se jääneekin viimeiseksi suomennokseksi.

Pratchett oli aluksi erittäin hyvin myyvä kirjailija Suomessakin, mutta viime vuosina hänen teoksensa eivät ole enää käyneet kaupaksi takavuosien malliin.

– Syynä lienee perinteisen fantasiakirjallisuuden myynnin väheneminen ja yleinen kirjamyynnin lasku. Pratchettillä on edelleen oma uskollinen lukijakuntansa ja hän on ollut Kariston julkaisuohjelmassa säännöllisesti joka vuosi. Vuonna 2014 julkaisimme suomeksi kolme Pratchett-uutuutta, joista yksi oli nuortenkirja.

Pratchettillä on edelleen oma uskollinen lukijakuntansa

Sanna Vartiainen

Pratchettin satiirista maailmaa avasivat suomeksi luottokääntäjät Marja Sinkkonen ja vuodesta 2002 lähtien Mika Kivimäki.

Kaiken kaikkiaan Terry Pratchett ennätti kirjoittaa yli 70 teosta, joita on maailmalla myyty noin 55 miljoonaa kappaletta.