Nopeiden valokuituyhteyksien saatavuus paranee verkkaisesti

Mobiilidata jatkoi viime vuonna jyräämistään. Matkaviestinverkossa siirrettiin 82 prosenttia enemmän dataa kuin edellisvuonna.

internet
Valokuitukaapeli
Alex Turunen / Yle

Sekä kiinteät että mobiilit verkkoyhteydet syrjäyttävät vähitellen perinteisiä puhe- ja viestintäpalveluja. Tämä käy ilmi Viestintäviraston toimialakatsauksesta, johon on koottu tietoja viime vuodelta.

Kiinteiden valokuituliittymien saatavuus kasvoi vuonna 2014 nelisen prosenttia. Yli 30-megabittisten mobiililaajakaistaliittymien saatavuus sen sijaan lisääntyi noin 11 prosenttia.

Vaikka nopeiden yhteyksien tarjonta on parantunut, alkaa tavoitteiden kanssa olla kiire.

Suomen hallitus teki vuonna 2008 periaatepäätöksen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan 100 megabittiä sekunnissa siirtävän yhteyden on oltava lähes kaikkien saatavilla vuoden 2015 loppuun mennessä.

Toimialakatsauksen perusteella viidennekseen kotitalouksista ei kuitenkaan pysty hankkimaan edes 30-megabittistä kiinteää yhteyttä. Valokuituverkon avulla toteutettu liittymä on käytettävissä noin 53 prosentilla.

Paras tilanne on Pohjanmaan maakunnassa. Siellä kahteen kolmasosaan kodeista on mahdollista hankkia nopea valokuituliittymä.

Euroopan komissio on asettanut tavoitteeksi, että vähintään 30-megainen laajakaista olisi kaikkien eurooppalaisten saatavilla vuoteen 2020 mennessä.

Viime vuoden loppuun mennessä Viestintävirasto oli myöntänyt Laajakaista 2015 -hankkeeseen osallistuneille yrityksille noin 46 miljoonaa euroa valtion tukea. Summalla on parannettu saatavuutta erityisesti harvaan asutuissa maaseutukunnissa.

Entistä vähemmän mutta pidempiä puheluita

Vuonna 2014 matkaviestinverkossa siirrettiin dataa 82 prosenttia edellisvuotta enemmän. Käyttäjää kohden mobiilidataa liikahti keskimäärin 163 megatavua päivässä.

Samaan aikaan tekstiviestejä lähetettiin 15 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2013. Myös soitettujen matkapuheluiden kappalemäärä laski, mutta puheluiden keskipituus kasvoi.

Televisiota suomalaiskodeissa katsotaan jo enimmäkseen teräväpiirron mahdollistavista laitteista. Viestintäviraston sekä liikenne- ja viestintäministeriön teettämän selvityksen mukaan 59 prosentilla tv-talouksista on vähintään yksi vastaanotin, jolla voi katsella HD-tasoisia ohjelmia.

Kaapeliverkkoon kuuluvissa tv-talouksissa 72 prosentilta löytyy HD-viritin. Antenniverkossa vastaava prosenttiluku on 43. Viestintävirasto selittää eroa sillä, että kaapeliverkossa on ollut pidempään tarjolla HD-ohjelmia.