Hyppää sisältöön

Kaksi vuosikymmentä Srebrenican verilöylystä – Serbiassa ensimmäiset pidätykset

Serbijoukot tappoivat noin kahdeksan tuhatta muslimipakolaista kolmen päivän aikana kesällä 1995. Epäiltyjä vastaan on käyty oikeutta kansainvälisessä tuomioistuimessa Haagissa, mutta Serbiassa ne vasta alkavat.

Muslimityttö Potocarin muistomerkillä Srebrenicassa 11. heinäkuuta 2014. Kuva: Fehiim Demir / EPA

Serbiassa on ensi kertaa pidätetty ihmisiä, joiden epäillään olleen suoranaisesti mukana Srebrenicassa Bosniassa kesällä 1995 tehdyssä verilöylyssä.

Syyttäjien mukaan Serbiassa on pidätetty seitsemän miestä, jotka kuuluivat Bosnian serbialaisiin sotapoliisijoukkoihin. Heidän epäillään tappaneen Srebrenican laidalla varastorakennukseen pakotetut yli tuhat muslimia.

Suoranaisesta osallistumisesta Srebrenican murhiin ei ole Serbiassa aiemmin pidätetty ketään. Oikeutta on kuitenkin käyty tapauksesta, jonka syytetyt veivät joukon vankeja Srebrenicasta tapettaviksi muualla.

Uutistoimisto AP:n tietojen mukaan nyt pidätettyjen joukossa on "Teurastaja-Nedjoksi" kutsuttu Nedeljko Milidragovic, joka johti sotilasryhmää, joka tappoi varastorakennuksessa olleet muslimit pommeilla ja ampumalla. Sodan jälkeen Milidragovic on menestynyt liikemiehenä. Syyttäjien mukaan hän perusti vauraan kuljetusliikkeensä rahoilla, jotka hän varasti uhriensa taskuista.

Syyttäjä Bruno Vekaricin mukaan lisää pidätyksiä on luvassa sekä Serbiassa että naapurimaissa. Serbia on tullut kynnykselle, jossa se on hyväksymässä vastuunsa menneisyydestä,  Vekaric sanoi.

– On hyvin tärkeää, että Serbia ottaa oikeudenkäynnillä selvän kannan Srebrenicaan, hän painotti.

Srebrenican verilöyly oli kansanmurha

Bosnian serbijoukot tappoivat Srebrenicassa kolmen päivän aikana noin kahdeksan tuhatta muslimimiestä ja -poikaa. Verilöyly oli Euroopan historian pahin sitten toisen maailmansodan.

Bosniassa oli tuolloin meneillään yksi Jugoslavian hajoamissodista. Noin 20 000 siviiliä oli paennut serbijoukkojen tieltä Srebrenicaan Itä-Bosniaan. Heidän piti olla hollantilaisten YK-sotilaiden suojeluksessa, mutta nämä väistivät serbijoukkoja. Naiset pääsivät hollantilaisten tukikohdan turviin, mutta miehet ja pojat jäivät serbisoturien armoille.

Jugoslavian hajoamissotien sotarikoksista epäiltyjä vastaan on käyty oikeutta YK:n erityistuomioistuimessa Haagissa. Siellä on langetettu enimmillään elinkautisia vankeustuomioita. Srebrebican verilöylyn kansainvälinen yhteisö on todennut kansanmurhaksi.

Serbiassa monet pitävät sodanaikaisia johtajia edelleen sankareina ja heidän tuomioitaan länsimaiden salajuonena. Serbian halu päästä EU:n jäseneksi on kuitenkin ajanut konservatiivihallitusta hyväksymään uudet pidätykset.

Joulukuussa sama syyttäjäryhmä pidätytti 15 toisesta verityöstä epäiltyä. Heitä odottaa oikeudenkäynti bosnialaisen junan matkustajien sieppaamisesta ja tappamisesta sodan aikana.