1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kiljukoon nyt kaikkein kaula! – Kaustisen festareilla kaikuu laulu

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ensi kesän teemana on kansanlaulu. Laulua kuullaan hip-hopista rekilauluun ja folkista itäsuomalaiseen runolauluun. Kansanmusiikin ja -tanssin, kansainvälisten vieraiden ja pelimannien lisäksi juhlia tähdittävät myös esimerkiksi Katri Helena ja Lauri Tähkä.

kulttuuri
Näppärit laulavat vuoden 2013 festareiden avajaisissa.
Raila Paavola / Yle

Aleksis Kivelta napattu slogan Kiljukoon nyt kaikkein kaulua! osuu tämän vuoden kansanmusiikkijuhlien teemaan. Laulua on heinäkuisilla festareilla tarjolla muun muassa laulaja-lauluntekijöiden Pentti Rasinkankaan, Matti Johannes Koivun ja Topi Sahan voimin.Kansanmusiikkijuhlien ohjelma (siirryt toiseen palveluun)julkaistiin keskiviikkona.

Paleface, Johanna Försti, Aili Järvelä, Suomi-palkittu Hilja Grönfors, naiskuoro Philomela, itäsuomalaisen runolaulu edustaja Suden aika ja folk-lauluin käytävä Konsta Jylhä -kilpailu ovat myös osa laulun teemaa.

Toisenlaista laulamista edustavat osiltaan Lauri Tähkä ja Katri Helena. Festareilla ovat myös Kimmo Pohjosen ja Ismo Alangon yhteisprojekti, Tallari & Anssi Känsälä sekä Varjokuva.

Kansanmusiikissa juhlitaan pyöreitä: Arto Järvelä 50-vuotisjuhlakonsertissaan, Leikarit nelikymppisiään ja Haka 10-vuotisjuhliaan. Nykykansanmusiikkia tarjoilevat muun muassa Esko Järvelä Epic Male Band, Pekko Käppi ja K.H.H.L., Juurakko ja Antti Paalanen.

Kansainvälisiä vieraita tulee niin Pohjoismaista, muualta Euroopasta kuin Kiinasta ja Vietnamista. Kansantanssiryhmiä Kaustiselle saapuu yli 30. Kaustisen Ottoset viettävät 30-vuotisjuhlaansa.

Kansanmusiikkijuhlilla on tuttuun tapaan luvassa tuhansien pelimannien, tanssijoiden ja laulajien kattaus. Lastenesitykset, maakuntateema ja Kaustisen oma painotus ovat niin ikään paikallaan.

Lue seuraavaksi