1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rehellinen rosvoperhe seikkailee helteisessä Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalassa viime kesänä kuvattu koko perheen seikkailuelokuva Me Rosvolat saa elokuvateattereissa ensi-iltansa 27.3. Tarina kertoo muun muassa ystävyydestä ja siitä, että meidän ei kannata omistaa liikaa turhaa roinaa. Jos et muuten tajua, niin rehelliset rosvot päästävät sinut pälkähästä eli vievät tavarasi.

Rosvolat helteisissä leiritunnelmissa. Etualalla Sirkku Ullgrenin näyttelemä Vilja (vas.), Jussi Vatanen Kulta-Petenä ja Kari Väänänen rosvoperheen isänä Hurja-Kaarlona. Kuva: Tuukka Pakarinen

Pohjois-Karjalassa viime kesänä filmatun Me Rosvolat -elokuvan keskeisissä lapsirooleissa näyttelevät joensuulainen Sirkku Ullgren ja tamperelainen Ilona Huhta. He ovat tarinan Vilja ja Hele.

Maantierosvoperhe ryöstää vahingossa 10-vuotiaan Viljan. Tästä alkaa tytön seikkailu perheen kanssa, joka rosvoaa erityisen hanakasti karkkia ja muita herkkuja.

Matkan varrella ryöstellään, hurjastellaan murisevalla rosvoautolla, vietetään leirielämää ja osallistutaan rosvo-olympialaisiin. Perheen tytär Hele saa lopulta Viljasta ystävän.

Ikimuistoinen kesä

Joensuussa järjestettyä lehdistönäytöstä olivat katsomassa Sirkku Ullgrenin luokkakaverit. Hetki oli jännittävä.

– Ne jotka istu lähellä minua sanoivat, että oli hyvä elokuva.

Ilona Huhta kertoo, että viime kesä oli unohtumaton.

– Sain tehdä ammattinäyttelijöiden kanssa töitä ja tutustua uusiin tyyppeihin. Sai tehdä sellaista, mitä ei normaalisti ikinä tekis.

Myös Sirkku Ullgrenille kesä oli ikimuistoinen.

– En tule ikinä unohtamaan sitä. Sain uusia kavereita ja näytellä ammattilaisten kanssa. Se oli todella hienoa.

Pepin jalanjäljillä

Me Rosvolat -elokuvan ohjaaja Marjut Komulainen on sanonut, että Sirkku Ullgrenin esittämästä 10-vuotiaasta Viljasta kasvaa Peppi Pitkätossun ja Ronja Ryövärintyttären sukulaissielu.

Komulaisen mukaan elokuvan yksi keskeinen teema on ystävyys ja toisista välittäminen

– Tärkeintä ovat ihmisten väliset lämpimät suhteet. Tässä Vilja-tyttö ei ole tullut kotonaan huomatuksi, koska vanhemmat ovat niin kiinni omissa kuvioissaan.

– Kun Vilja pääsee luontoon näiden Rosvoloiden kanssa, he arvostavat Viljaa sellaisena kuin hän on. Vilja muuttuu, kehittyy ja tulee onnellisemmaksi. Hänelle avautuu aivan uusi maailma, ohjaaja Marjut Komulainen sanoo.

Erilainen äiti

Yksi esikuva Vilja-tytölle on rosvoperheen äiti Hilda, jota näyttelee Lotta Lehtikari.

Hän ajaa koko elokuvan ajan romuluisella isolla autolla pitkin poikin Pohjois-Karjalaa. Lehtikarista oli kivaa tehdä erilainen äitirooli. Lasten jutuissa äidit ovat usein pullanpehmoisia ja lempeitä.

– Tämä oli ihan poikkeuksellinen. Hän painii, vatsatanssii ja ajaa täysillä autolla, niin on se harvinainen äitirooli. Olen tästä hyvin iloinen, Lehtikari kertoo.

Lotta Lehtikarin mielestä rosvoaminenkaan ei ole tässä filmissä kovin suuri synti.

– Mutta mehän käytetään vain se, mikä me tarvitaan ja loput annetaan pois niille, jotka tarvitsevat. Ei kai se niin paha synti ole?

Kolme elokuvaa suunnitteilla

Claes Olssonin tuottaman elokuvan budjetti on 1,6 miljoonaa euroa. Elokuva on saanut tukea Suomen elokuvasäätiöltä ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitolta. Filmi on tehty yhteistyössä Yle TV1:n kanssa.

Kinoproductionilla on alustava optio viiteen Siri Kolun kirjoittamaan Me Rosvolat -kirjaan. Suunnitelmissa on tuottaa ainakin kolme Me Rosvolat -elokuvaa.

Valkokankaan lisäksi kirjailija Siri Kolun luoma rosvoperhe seikkailee tänä keväänä Joensuussa myös näyttämöllä. Me Rosvolat -näytelmä saa ensi-iltansa Joensuun kaupunginteatterissa 25. huhtikuuta.