Poliisiautot palavat Frankfurtissa vastalauseena EKP:n uudelle pääkonttorille

1,3 miljardia euroa maksanut rakennus symboloi mielenosoittajille rahan ylivaltaa ja kansalaisten ahdinkoa. Jotkut protestoijat ovat käyneet sitä vastaan heittelemällä kiviä ja polttamalla poliisiautoja. Poliisi on vastannut vesitykillä.

Mielenosoittajien sytyttämä auto palaa lähellä EKP:n uutta pääkonttoria.
Protestoijat ovat vastustaneet EKP:n uutta pääkonttoria heittelemällä kiviä ja polttamalla poliisiautoja.

Euroopan keskuspankin EKP:n uuden pääkonttorin avaaminen on aiheuttanut rajua mellakointia Frankfurtissa Saksassa.

Jotkut mielenosoittajat ovat heitelleet poliiseja kivillä, rikkoneet ikkunoita ja polttaneet autonrenkaita pääkonttorin ympärille pystytetyn suojavyöhykkeen ulkopuolella. Tuleen on sytytetty myös poliisiautoja.

Poliisin mukaan kahdeksan poliisia on loukkaantunut kivistä ja 80 on saanut oireita päälleen levitellystä kaasusta. Poliisi on vastannut käyttämällä vesitykkiä ja piirittämällä noin 500 mielenosoittajan ryhmän.

Poikkeuksellisen suuri poliisioperaatio

Rahan ylivaltaa vastustavien noin kymmenen tuhannen mielenosoittajan joukossa on satoja Berliinistä erityisellä junavuorolla tulleita aktivisteja ja kymmenien bussien tuomia eri puolilta Eurooppaa. Joukossa on muun muassa ammattiyhdistysväkeä ja vasemmistopoliitikkoja.

Vaikka suurin osa ilmaisee tuntojaan rauhanomaisesti, poliisi kertoo varautuvansa edelleen väkivaltaisuuksien jatkumiseen. Poliisioperaatio on yksi Frankfurtin kaikkien aikojen suurimmista.

Protestin organisoijien edustaja sanoo, ettei mellakointi kuulunut suunnitelmiin. Poliisia hän syyttää provosoinnista. 

EKP:n 185-metrinen pilvenpiirtäjä on määrä vihkiä virallisesti käyttöönsä keskiviikkona. Rakennus on tullut maksamaan 1,3 miljardia euroa. Protestoijille se edustaa EKP:n roolia rajuissa leikkausohjelmissa, jotka kurittavan kansalaisia muun muassa Kreikassa.