Tiesitkö, että passistasi löytyy suomalaista runoutta? Nocturne näkyy vain harvoille

Suomalaisten passien turvallisuutta lisäävä tekstinpätkä on piilotettu niin, ettei sitä voi havaita paljain silmin. Samanlainen tarkoitus on myös hirven kuvalla, jonka saa juoksemaan sivuja pläräämällä.

Kotimaa
Suomen passi pöydällä.
Yle

Passista löytyvät kuvat eivät ole pelkkiä somisteita. Erilaiset visuaaliset elementit myös lisäävät passin turvallisuutta ja vaikeuttavat sen väärentämistä. Esimerkiksi Suomen passissa sivuja pläräämällä juokseva hirvi hankaloittaa väärentäjän hommaa.

Passissa on myös piilotettua designia. Passista löytyvät esimerkiksi Eino Leinon Nocturnen sanat, mutta niitä ei voi erottaa paljaalla silmällä.

– Se on perinteinen turvatekijä passissa, että siellä on joku suomalaiskansallinen tekstinpätkä piilotettuna. Sen pystyvät katsomaan vain viranomaiset tai muut, jotka selvittävät asiakirjan aitoutta, sanoo lupahallintopäällikkö Minna Gråsten poliisihallituksesta.

Suomalaisille ei haluta liian värikästä passia

Passin visuaalinen ilme vaihtuu neljän vuoden välein, ja sen takana on passintuotantolaitoksen suunnittelija. Poliisihallitus kuitenkin määrittelee, miltä passin täytyy näyttää.

– Passi on tärkeä asiakirja, mutta sen ei tavitse olla totisella mielellä tehty. Siinä voi olla keveämpää ja viihdyttävämpääkin kuvastoa. Juurituossa joku aika sitte istuin lentokoneessa, kun kuulin, miten lapsiperhe kulutti aikaa katselemalla passin kuvia, Gråsten kertoo.

Joskus poliisihallitus on saanut ohjata suunnittelua hillitympään suuntaan.

Minna Gråsten

Toisinaan suunnittelijat ovat poliisihallituksen kanssa eri mieltä siitä, millainen passi on hyvä. Gråsten selittää, että passintuotantolaitokset ovat kansainvälisiä toimijoita, joiden suunnittelijat tulevat erilaisista kulttuureista. Joissakin pidetään värikkäämmästä, joissakin pohjoismaisen hillitystä tyylistä.

– Joskus poliisihallitus on saanut ohjata suunnittelua hillitympään suuntaan. Meillä ei ole kuitenkaan ollut mitään isoja riitoja. Suunnittelijat ovat taiteilijoita, ja heillä on oma vahva näkemyksensä siitä, mikä näyttää hyvältä.

Gråsten itse pitää nykyisen passin ulkomuodosta.

– Se on ensimmäinen kuvakirjamainen passi, jossa kaikki aukeamat ovat erinäköisiä. Aikaisemmatkin ovat olleet hyviä, mutta ehkä se tuorein aina vaikuttaa parhaimmalta. Pidän siitä, että passissa on luontoaiheita kattavasti, Gråsten kuvailee.