Tuhansia vuosia vanhojen jatulintarhojen mysteeri on pysynyt

Mystiseltä kuulostava jatulintarha on erikoinen ja ikiaikainen spiraalinmuotoinen kivikehä. Niitä löytyy monista maailman kolkista, mutta erityisesti Merenkurkun saaristosta. Jatulintarhojen on arveltu tuottavan ennenvanhaan ainakin kalaonnea, mutta uskomuksia niiden alkuperästä ja käyttötarkoituksesta on muitakin.

Kotimaa
Jatulintarha, Stoskärr, Merenkurkun saaristo.
Tälläinen symmetrinen luomus löytyy Vaasan ulkosaaristosta Storskäristä.Vesa Heinonen

Suomessa on vielä säilyneitä jatulintarhoja Euroopan maista eniten, noin satakunta. Niistä useat kymmenet sijaitsevat Pohjanlahden rannikolla ja myös Merenkurkussa. Vaikka lähes kaikki vielä säilyneet kivikehät löytyvätkin saarilta, pääsee ainakin yhden luokse autollakin. Se löytyy Mustasaaren Raippaluodon Klobbskatasta.

– Perinteisimmillään tälläinen kivikehä on yleensä 7-kehäinen. Tyypillistä niille on muodon lisäksi myös sisääntuloaukko, joita on kehässä yleensä vain yksi ja kun labyrinttia lähtee kävelemään, päätyy aina sen keskelle josta ei sitten ole ulospääsytietä, kertoo luontopedagogi ja maailmanperintöopas Vesa Heinonen.

Monia nimiä ja juuret Kauko-Idässä

Jatulintarhoja kutsutaan esimerkiksi ruotsinkielessä nimillä jerusalem, jungfrudans sekä jättelabyrint eli jättiläisen labyrintti. Itse jatuli-sanan juuret ovat Perämerellä ja se tarkoittaa alunperin jättiläistä. Varsinkin Pohjoismaissa siihen yhdistetään usein myös tytöt ja neidontanssi.

Jatulintarha, kivikehä, kivilabyrintti.
Alkuperäisessä Jatulintarhassa on yleensä joko 7 tai 11 kehää ja kivet ovat noin ihmisen pään kokoisia.Antti Haavisto/YLE

– Vanhimmat säilyneet kivilabyrintit ovat jopa 5000 vuoden ikäisiä ja tulevat Intiasta, ja niitä on löydetty samanmallisina ja kokoisina kuvioina myös temppelinen ja kirkkojen lattioista. Joskus on käynyt niinkin, että kivien puuttuessa jatulintarhan labyrinttimuodostelma on tehty turpeesta, ainakin Englannissa, tietää Vesa Heinonen.

Yhä mysteeri

Vaikka jatulintarhoista on tehty useita arkeologian väitöskirjoja pitkin maailmaa, mistään ei tiettävästi ole löytynyt selitystä sille, miksi niitä tehtiin ja mikä niiden alkuperäinen tarkoitus oli. Arveluita ja teorioita on kyllä riittänyt. Ainoa yhdistävä tekijä tuntuu olevan sijainti, sillä jatulintarhat sijaitsevat aina rannoilla ja kalastuspaikkojen läheisyydessä.

– Itse kallistuisin tähän kalaonnea tuottavaan teoriaan, vaikka Keski-Euroopassa näihin on liitetty myös hedelmällisyysriittejä, tietää Vesa Heinonen kertoa.

Viimeisimmät aidot kivilabyrintit oavt syntyneet 1800-luvulla. Siitäkään huolimatta vanhimmatkaan ihmiset eivät Heinosen mukaan suostu puhumaan niiden alkuperistä tai tarkoituksista, vaikka varmasti joku joltain on niistä jotain kuullutkin.

Venematkan päässä

Lähes kaikki alueemme jatulintarhat vaativat vesille pääsyä, sillä niitä löytyy muunmuassa Mikkelinsaarilta, Storskäretiltä sekä Valassaarilta. Muutaman poikkeuksen muodostavat ns. ei vanhat-Replikat joita on rakennettu ainakin Vaasan Bragen ulkoilmamuseon sekä Korsnäsin kotiseutuyhdistyksen pihaan.

Luontopedakogi Vesa Heinonen, Raippaluoto, Merenkurkku, Klobbskat, Saaristo
Luontopedakogi ja eräopas Vesa Heinonen tutkii kanervikon peittämää ikivanhaa Jatulintarhaa Raippaluodon saaristossa Klobbskatassa.Antti Haavisto/YLE