Kirjastoilla tärkeä asema, kun palvelut karkaavat kylältä: "Kirjastoista tulee asukkaiden olohuoneita"

Kirjastotoimenjohtajien mukaan kirjastoilla on tulevaisuudessa entistä suurempi merkitys. Kun muita palveluita vähennetään kunnasta, kirjastot voivat laajentaa tehtäviään. Joissain kunnissa se tarkoittaa kuitenkin kirjamäärien vähentämistä.

kirjastot
tabletilla auki kirjaston suosittelijapalvelu
Juha Kivioja / Yle

Kirjastoilla on tulevaisuudessa entistä tärkeämpi merkitys erityisesti pienissä kunnissa, uskovat Pohjois-Savon kirjastotoimenjohtajat. Yle Savon kirjastotoimenjohtajille tekemä kysely osoitti, että kirjastojen roolin ja tehtävien uskotaan kasvavan samaan aikaan, kun muut palvelut kunnasta vähenevät.

– Kirjastojen kannattaa ehdottomasti laajentaa valikoimiaan, koska muut palvelut siirtyvät yhä kauemmaksi ja vaikeammin tavoitettaviksi. Valikoiman laajentaminen on tarpeellista erityisesti pienillä paikkakunnilla, sanoo kirjastopalveluiden esimies Tiina Pulkkinen Tervon kunnankirjastosta.

Monista kirjastoista voi jo tällä hetkellä lainata perinteisten kirjojen ja lehtien lisäksi esimerkiksi urheiluvälineitä kuten palloja, tasapainolautoja, lumikenkiä ja kahvakuulia. Useista kirjastoista saa lainaan myös energiankulutus- ja pintalämpömittareita, pelastusliivejä, lauta- ja konsolipelejä, verenpainemittareita ja sykemittareita.

Lippupalvelu, ompelukoneita, huonekaluja

Tulevaisuudessa valikoimien uskotaan laajenevan entisestään palvelemaan kuntalaisten harrastuksia ja elämää mahdollisimman monipuolisesti. Etelä-Suomessa kirjastot ovat ottaneet valikoimiinsa jo muun muassa suksia, kitaroita ja ompelukoneita.

Myös Pohjois-Savon kirjastonjohtajat arvelevat, että kirjastoihin sijoitetaan tulevaisuudessa esimerkiksi lippupalvelu, ompelukoneita, taidetta, polkupyöriä, kameroita ja jopa huonekaluja.

Mielestäni kävelysauvat, ompelukoneet ja tabletit ovat enemmän trendijuttu.

Heidi Laitinen

– Kirjaston roolin on hyvä muuttua ajan tarpeiden mukaan. Kirjastoista tulee enemmän ja enemmän monipalvelukeskuksia, asukkaiden olohuoneita, sanoo Vesannon kirjasto-kulttuurisihteeri Sirpa Jäntti.

Osa kyselyyn vastanneista kuitenkin näki, että kirjastojen muuttuminen tavaralainaamoiksi ei ole pysyvää ja tulevaisuudessa kirjastoverkkoa karsitaan entisestään.

– Mielestäni kävelysauvat, ompelukoneet ja tabletit ovat enemmän trendijuttu, eivätkä kirjastot tulevaisuudessa muutu tavaralainaamoiksi. Valitettavasti luulen, että ensin "kylmäasemat" lisääntyvät ja lopulta kirjastoverkko karsitaan muutamaan kymmeneen isoon kaupunginkirjastoon, toteaa vs. kirjastotoimenjohtaja Heidi Laitinen Juankoskelta.

Laajeneminen voi viedä rahaa kirjahankinnoilta

Suurin osa kirjastoista hankkii lainattavia välineitä ulkopuolisen rahoituksen ja yhteistyön avulla. Kirjastoista lainattavat energia- ja pintalämpömittarit tulevat kirjastoihin Savon Voimalta. Liikuntavälineet puolestaan hankitaan usein liikuntatoimen erillisrahoituksella.

Kirjastojen muuttuminen erilaisten tavaroiden lainaamoksi ei ole kuitenkaan kaikille kunnille aivan yksinkertaista. Juankoskelta, Pielavedeltä ja Leppävirralta kerrotaan, että uusien vuokrattavien välineiden hankinnat saattavat vähentää perinteisiä kirjatilauksia.

Pienehköissä kirjastoissa on vaikea kohdentaa vähäisiä määrärahoja.

Marja Annala

– Kirjastot joutuvat kilpailemaan asiakkaiden vapaa-ajasta muiden toimijoiden kanssa. Valikoiman monipuolistuminen on toisaalta hyvä asia, mutta pienehköissä kirjastoissa on vaikea kohdentaa vähäisiä määrärahoja, toteaa Leppävirran kirjastotoimenjohtaja Marja Annala.

– Periaatteessa kaikki on mahdollista, jos rahoitus tai yhteistyökumppani löytyy. Kirjastojen aineistomäärärahoista tällaisia hankintoja ei pystytä tekemään, sanoo lähikirjastonjohtaja Paula Pitkänen Nilsiän kirjastosta.