Lentoharjoituksen yliäänipamaukset hätkähdyttävät Kainuussa – "Suunniteltua toimintaa"

Hornetien ja Hawkien lentoharjoitus Kanki 15:n yliäänipamauksia on kuultu ympäri Kainuuta. Lapin lennostosta kerrotaan, että yliäänilennot ovat suunniteltuja.

Kotimaa
Hornet-hävittäjä
Lassi Tolvanen / Yle

Ilmavoimien lento- ja johtokeskusharjoitus keskittyy Kuopion Rissalan ja Rovaniemen väliselle aluelle. Harjoitukseen kuuluu myös yliäänilentoja, jotka on huomattu Kainuussa varsin konkreettisesti.

Yle Kainuun toimitukseen yhteyttä ottaneet kainuulaiset kertovat muun muassa kerrostalon ikkunoiden helinästä ja koirien vauhkoontumisesta. Havaintoja pamauksista on raportoitu Sotkamosta, Kajaanista ja Suomussalmelta.

– Harjoituksen lentosuunnitelmassa on, että lennämme myös yliäänipuolella. Se on tilannekohtaista, mutta sallittua, sanoo Lapin lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Juha Salminen.

Yliäänikorkeus on yli 10 kilometrissä. Se, miten äänivallin murtuminen kuuluu maan pinnalla, riippuu ilmakehän olosuhteista, muun muassa iltavirtauksista ja lämpötilaeroista.

– Ääni saattaa kanavoitua niin, että pamahdus voi kuulua voimakkaasti Kajaanissakin. Yliäänilennot pyritään suunnitelemaan niin, että niistä olisi mahdollisimman vähän häiriötä, sanoo Salminen.

Loppuviikon aikanakin voi kuulua yliäänipamauksia.

– Huolissaan ei tarvitse olla. Se on meluhaittana harmillinen, mutta se kuuluu harjoitusaluelta yli 10 kilometrin korkeudesta. Pyrimme toki lentämään harvaanasutuilla alueilla tai alueilla, joissa on vähän asutusta.