Vanuatulaiset osasivat varautua – kuolonuhrien määrä jäämässä pelättyä pienemmäksi

Kaukaisten saarten asukkaat osasivat kokemuksesta mennä ajoissa turvaan. Aineelliset tuhot kuitenkin ovat niin suuret, että hätä on iso ja pitkäaikainen.

Ulkomaat
Uwen Garaen talon seinät ovat pystyssä myrskyn jäljiltä. Kuva on otettu maanantaina 16. maaliskuuta.
Uwen Garaen talon seinät ovat pystyssä myrskyn jäljiltä Port Villassa, Vanuatun pääkaupungissa. Kuva on otettu maanantaina 16. maaliskuuta.Dave Hunt / EPA

Vanuatun asukkaiden taito varautua myrskyihin näyttää pelastaneen jopa tuhansia ihmishenkiä saarivaltiota riepotelleessa hirmumyrskyssä. Kun pelastajat ovat vihdoin alkaneet päästä Vanuatun kaukaisimmille saarille, tuhonäkymät ovat olleet järkyttäviä, mutta kuolonuhrien luku on edelleen 11. Heidän joukossaan on Vanuatulla eläkepäiviään viettänyt ruotsalaismies.

Viikonloppuna Vanuatulle iskenyt trooppinen sykloni Pam koetteli pahimmin juuri kaukaisimpia saaria. Niihin ei saatu yhteyttä päiväkausiin, ja vasta nyt niille on alkanut saapua apuväkeä.

Asukkaiden pelastukseksi ovat osoittautuneet koulut, kirkot ja muut asumuksia tukevammat rakennukset, joihin he kerääntyivät ennen kuin myrsky yltyi hurjimmilleen.

Pam oli voimaltaan poikkeuksellinen, mutta kovat myrskyt ovat vanuatulaisille jokavuotisia vieraita. Alue on myös seismologisesti altis, joten myös maanjäristyksiin osataan reagoida kiirehtimällä ennakkoon sovittuun evakuointipaikkaan.

Saarilta pyydetään apua välkyttämällä peilejä lentokoneille

Hengen säästyminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei vanuatulaisilla olisi nyt hätä.

– Vanuatulaiset ovat sitkeää ja määrätietoista väkeä, mutta tämä on silti ollut šokki. Näin rajua myrskyä ihmiset eivät ole voineet kuvitellakaan, sanoo Angus Hohenboken brittiläisestä avustusjärjestöstä Oxfamista. Hän on parhaillaan Tannan saarella, joka sai tuta Pamin kovimman voiman.

ilmakuvien perusteella 80 prosenttia Tannan taloista on tuhoutunut tai vaurioitunut. Pam paiskoi vesisäiliöitä kilometrien päähän merelle, ja tuhosi aurinkopaneeleja, joista saari saa suuren osan sähköstään.

– Tannassa ja muilla Vanuatun eteläisillä saarilla ihmiset elävät käytännössä sillä, mitä ovat juuri kasvattaneet. Tässä myrskyssä suurin osa tuosta mahdollisuudesta on huuhtoutunut tiehensä, kertoo avustusjärjestö CARE Australian edustaja Tom Perry.

Ilmasta arvioituna Tannan tapaista laajaa tuhoa on myös naapurisaarilla. Joillakin saarilla asukkaat ovat tehneet maahan isoja H-kirjaimia merkiksi avunpyynnöstä, ja jotkut asukkaat välkyttelevät samasta syystä peilejä, kertovat saarten yllä kierrelleet lentäjät.

Lähteet: AP, Reuters, AFP