Kullalla päällystetty geenisalpaaja taltuttaa rintasyöpää

Lääkkeille vastustuskykyistä rintasyöpää on onnistuttu taltuttamaan uudenlaisella tavalla. Tutkimuksissa on kyetty salpaamaan geeni, joka aiheuttaa lääkeresistenssiä, ja samaan aikaan kuljettamaan kasvaimeen syöpälääkettä.

terveys
Röntgenkuva kasvaimesta rinnassa
YLE

Syöpälääkkeillä onnistutaan usein pienentämään kasvaimia, mutta jossain vaiheessa syöpäkasvain voi tulla lääkkeille vastustuskykyiseksi ja kasvaa uudelleen.

Yhdysvaltalaisen MIT-instituutin tutkijat onnistuivat kehittämään (siirryt toiseen palveluun) menetelmän, joka sulkee lääkkeille vastustuskykyä aiheuttavan geenin ja vie syöpälääkkeen kasvaimeen. Apua etsittiin erityisen vaikeaan rintasyöpään, jota ei tunnisteta kolmen yleisimmän rintasyövissä tavattavan geenien avulla.

Menetelmä perustuu kasvaimen pinnalle ruiskutettavaan tai asetettavaan hydrogeeliin, josta geeniä salpaava aine siirtyy kasvaimeen. Tutkijat rakensivat kultahiukkasilla päällystetyn DNA-säikeen, jossa oli sekä geenin sulkevaa ainetta että syöpälääkettä. Kun geeni ei enää ohjaa soluja vastustamaan lääkkeitä, alkaa syöpälääke taas vaikuttaa tehokkaasti.

Kokeissa tutkijat onnistuivat hiirillä tehdyissä kokeissa pienentämään kasvaimia 90 prosenttia kahdessa viikossa.

Tutkijaryhmän mukaan menetelmä soveltuu myös muiden syöpien hoitoon, joissa tietty geeni ohjaa kasvaimen kehitystä. Menetelmän kehittämisessä tarvittiin nanoteknologiaa, materiaalitiedettä, biologiaa ja lääketiedettä.