Ilkivallasta 100 000 euron vuosikulut Kajaanissa – "Jos ei saada kuriin, leikkikenttiä joudutaan sulkemaan."

Kevät villitsee ilkivallantekijät. Kajaanissa koulujen kesäloma-aikana rikotaan lähiliikunta-alueiden ja leikkipuistojen välineistöä, särjetään roskakatoksia ja rikotaan ikkunoita urakalla. Koulurakennuksia valvotaan kameroilla, mutta lähiliikunta-alueille ja leikkikentille niitä ei ole varaa asentaa.

Kotimaa
Särjetty leikkipuisto.
Kajaanin kaupunki

Ilkivalta on koulujen kesäloma-aikaa rasittava ilmiö Kajaanissa. Kajaanin kaupungin kiinteistöt saavat olla kohtuurauhassa ilkivallalta kameravalvonnan ansiosta, sanoo toimitilpäälliikö Markku Haverinen.

– Kameroita on asennettu koulu kerrallaan, ja samalla ilkivalta on vähentynyt. Silti ikkunoita rikotaan, seiniä ja alikulkutunneleita töhritään ja jätekatoksia särjetään. Vaikka valvonta tehoaa, ilkivallasta tulee kiinteistöpuolelle 15 000–25 000 euron kustannukset vuodessa.

Puistot, leikkikentät ja lähiliikuntapaikat eivät saa kesällä rauhaa ilkivallantekijöiltä. Puistot ja liikunta-alueet tulosyksikön päällikkö Jouko Hukkanen toivottaisi kamerat tervetulleiksi leikkikentille, sillä nyt niitä ei pystytä valvomaan.

– Kajaanissa on 32 leikkikenttää ja puolenkymmentä lähiliikunta-aluetta kalliine välineineen. Loma-aikana porukoissa villiinnytään ja tuhotaan kokonaisia puistoja. Käytännössä juuri ketään ei saada kiinni, vaikka puistot ovat keskellä asuinalueita. Vuositasolla kajaanilaisille kertyy korjauskuluja 50 000–80 000 euroa.

Jotain tarttis tehdä ja nopeasti

Ilkivallan kustannukset ovat niin isoja, että Hukkasen mukaan niitä ei kauan kestetä.

Käytännössä juuri ketään ei saada kiinni, vaikka puistot ovat keskellä asuinalueita.

Jouko Hukkanen

– Joka paikkaan ei ole varaa kameraa asentaa, mutta tällä vauhdilla kaupungilla ei ole varaa pian pitää kaikkia paikkoja yllä.

Kevät on tuonut esiin toisenkin huolestuttavan piirteen eli välinpitämättömyyden.

– Vimpelinlaaksossa temppukentältä paljastui autolastillinen rakennusjätettä muoveineen kaikkineen. Joku on käynyt kippaamassa lastin kentälle. Kaiken lisäksi sulavan lumimassan alta paljastui toinen samanlainen lasti kentän toiselta laidalta. Roskikset ovat vieressä, mutta silti jätteet pitää kipata kentälle.