Iso koko ja amerikkalainen jalkapallo ovat tasoittaneet Seppo Evwarayen tietä

Vaasalainen Seppo Evwaraye on pannut merkille, että suhtautuminen maahanmuuttajiin on viime aikoina muuttunut samalla tavalla kovemmaksi kuin 90-luvun lamavuosina. Silloin Evwaraye tottui ilkeään huuteluun. Eniten nuorta vaasalaissyntyistä poikaa loukkasi se, kun kehotettiin menemään takaisin sinne mistä on tullutkin. Takaisin minne? Vaasan keskussairaalaanko?

Kotimaa
Seppo Evwaraye.
Seppo EvwarayeMinna Salomäenpää / Yle

Vaasassa syntyneen Seppo Evwarayen äiti on suomalainen ja isä nigerialainen. Seppo ja hänen kaksi veljeään tunnetaan Vaasassa amerikkalaisen jalkapallon aktiiveina. Seppo Evwaraye on nykyisin Wasa Royalsin päävalmentaja.

Koko toi katu-uskottavuutta

Evwaraye kertoo, että hänen tietään lapsuudesta tähän päivään ovat tasoittaneet amerikkalainen jalkapallo ja iso koko.

– Olen ollut 13-vuotiaasta lähtien 195-196 –senttinen. Löysin varhaisessa vaiheessa myös punttisalin ja kasvoin miehen mittaan nopeasti.

Fyysinen vahvuus toi nuorelle miehelle katu-uskottavuutta, joka hillitsi huutelijoita.

Lapsuudessaan 80-luvun Vaasassa Seppo Evwaraye ei muista kohdanneensa suoranaista rasismia. Ennakkoluuloja toki oli kaupungissa, joka oli paljon vähemmän monikulttuurinen kuin nykyisin. Evwarayen veljekset erottuivat joukosta. 90-luvulla ilmapiiri muuttui kovemmaksi.

– 90-luvulla olivat skinit ja uusnatsit. Oli lama ja äärioikeistolainen liike pinnalla vähän samoin kuin nyt, muistelee Evwaraye.

Perushaukkumista ja nimittelyä

Evwaraye ei joutunut kohtaamaan fyysistä väkivaltaa, mutta jännittäviä tilanteita oli.

– Sellaista perushaukkumista ja nimittelyä oli, mutta oliko se rasismia? En voi oikein sanoa, onko minua syrjitty etnisten taustan takia. Olenko jäänyt jostain pois?

– Yksi ehkä loukkaavin asia oli, kun sanottiin, että mene takaisin sinne mistä olet tullutkin. En tiedä, kuinka moni tietää, että olen tullut Vaasan keskussairaalasta vuonna 1982. Vähän sellainen fiilis tuli, että mihin minun pitäisi mennä.

Se oli identiteettiään etsivälle nuorelle miehelle kova paikka. Nykyisin ilmapiiri on Evwarayen mukaan osittain helpottunut, osittain tullut hankalammaksi.

– Nuoriso kokonaisuutena hyväksyy maahanmuuttajataustaiset henkilöt, mutta muuten taas ilmapiiri on kireämpi. Kun katsotaan esimerkiksi, mitä ihmiset kirjoittavat netissä, niin tosi jyrkkiäkin asioita ja toimenpiteitä siellä esitetään.

Evwarayea mietityttää, mihin suuntaan tästä mennään.

– Luulen, että se (ilmapiirin muutos) liittyy vahvasti tähän taloudelliseen tilanteeseen.

 Urheilu avaa ovia

Seppo Evwarayen mukaan urheilu ja eritoten hänen oma lajinsa amerikkalainen jalkapallo ovat helpottaneet koko Evwarayen veljessarjan elämää.

– Aivan ehdottomasti urheilu auttaa pääsemään sakkiin mukaan. Muistan, kun itse aloittelin amerikkalaista jalkapalloa, niin meidän seurassa oli jo siinä vaiheessa esimerkiksi muslimitaustaisia pelaajia. Ei ollut väliä, mistä tulet ja miltä näytät.

Wasa Royalsin edustusjoukkue on nykyisin varsin monikulttuurinen. Pelaajia on Afrikasta, Venäjältä, Virosta, Unkarista…

– Sillä miltä näyttää ja mihin uskoo, ei ole mitään väliä, kun urheillaan. Pitää vaan pystyä sitoutumaan meidän arvoihin, linjaa päävalmentaja.

Evwaraye haluaa pitää kynnnyksen seuraan matalana – kaikille.

– Maahanmuuttajille olisi elinehto päästä mahdollisimman nopeasti lajiin kuin lajiin mukaan. Me otamme kaikki sisään ja yritämme tehdä osallistumisen mahdollisimman edulliseksi, että hintakaan ei muodostu esteeksi.

SPR:n rasisminvastaista viikkoa vietetään 16.-21.3.