1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Oikeistolainen Likud-puolue Israelin vaalien voittaja

Kun äänistä on laskettu 99 prosenttia, Likudin vaalivoittoa pidetään varmana. Lopulliset tulokset julkistetaan torstaina.

Ulkomaat
Benjamin Netanjahun kannattajat juhlivat kuultuaan ääntenlaskennan tuloksia tiistai-iltana Tel Avivissa.
Benjamin Netanjahun kannattajat juhlivat kuultuaan ääntenlaskennan tuloksia tiistai-iltana Tel Avivissa.Abir Sultan / EPA

Israelissa pääministeri Benjamin Netanjahun luotsaama oikeistolainen Likud-puolue on voittanut parlamenttivaalit. Yleisen arvion mukaan Likud saa 30 paikkaa Israelin parlamenttiin knessetiin.

Netanjahu on jo aloittanut hallitustunnusteluja, vaikka virallisesti häntä ei ole vielä pyydetty hallituksen muodostajaksi. Netanjahulla kuitenkin uskotaan olevan parhaat edellytykset hallituksen muodostamiseen.

Netanjahu on jo ilmaissut tavoitteensa muodostaa hallitus seuraavien parin kolmen viikon aikana.

Netanjahun ja Likudin vahvin haastaja, sionistisen liiton puheenjohtaja Isaac Herzog on onnitellut Netanjahua vaalivoitosta.

Vaalien lopulliset tulokset julkistetaan torstaina, kun sotilaiden ja kotipaikkansa ulkopuolella äänestäneiden äänet on laskettu. Koska äänistä on laskettu jo 99 prosenttia, puuttuvien äänten ei uskota vaikuttavan uuden parlamentin yleiskuvaan tai suurten puolueiden voimasuhteisiin.

Laskemattomat äänet voivat kuitenkin aiheuttaa pieniä muutoksia pienten puolueiden paikkajaossa, kun puolueiden ääniosuutta muunnetaan edustajanpaikoiksi.

Lue seuraavaksi