"Poriin saatava kunnon muistomerkki vuoden 1918 punaisille"

Vasemmistoliittolaiset aktiivit toivovat, että Poriin pystytettäisiin kunnollinen muistomerkki sisällissodan punaisille uhreille. Satakunnan Työn entinen päätoimittaja ja kaupungin tiedotuspäällikkö katsovat, että tällä hetkellä punaisten ja heidän perheidensä kohtaloita musitetaan vaatimattomasti.

Kotimaa
Punaisten muistomerkki Kalevankankaan hautausmaalla
Antti Eintola / Yle

Vasemmistoliittolaiset aktiivit toivovat Poriin kunnollista muistomerkkiä vuoden 1918 sisällissodan punaisille.

Kaupungin tiedotuspäällikkö, valtuuston varapuheenjohtaja Tapio Furuholm ja vasemmistolehti Satakunnan Työn entinen päätoimittaja Aimo Ruusunen haluavat, että muistomerkki pystytettäisiin Käppärän hautausmaalle.

Ehdottajien mielestä Porin seudulla ei nykyisin ole kunnollista kokoavaa muistomerkkiä sisällissodassa hävinneelle osapuolelle.

– Porin seudulla punaisten ja heidän perheidensä kohtaloa muistetaan vaatimattomasti. Porissa Käppärän hautausmaalla on paasi ahtaassa tilassa. Punaisten jälkeläiset ja heidän muistoaan kunnioittavat ovat usein kritisoineet tilannetta, Ruusunen ja Furuholm sanovat.

Porin seudulla punaisten ja heidän perheidensä kohtaloa muistetaan vaatimattomasti.

Tapio Furuholm ja Aimo Ruusunen

"Aktiivinen rooli kaupungille"

Furuholmin ja Ruususen mielestä Porin kaupungin, seurakuntien ja eri järjestöjen pitäisi olla aktiivisia muistomerkin pystyttämiseksi. Aktiivisin rooli pitäisi heidän mielestään olla Porin kaupungilla.

Muistomerkkiin pitäisi ehdottajien mielestä saada sisällissodan punaisten uhrien nimet alueelta. Vuonna 1918 Pori oli huomattavasti nykyistä pienempi, ja teollisuus- ja maataloustyöväkeä asui tuolloisten Porin maalaiskunnan ja Ulvilan kunnan alueilla, jotka on nykyisin liitetty Poriin.

– Varsinkin ns. esikaupunkien, Toejoen ja Koivistojen asukkaat koettiin aikanaan porilaisiksi. Tehtävä ei ole helppo, mutta se on välttämätön. Porin tulisi esittää asiassa myös yhteistyötä Ulvilan kaupungille, ehdottajat sanovat.

Vuoden 1918 sisällissodassa Porin kaupunki oli rintamalinjan punaisella puolella. Pori oli vahva teollisuuskeskittymä, jossa punaisilla oli vahva kannatuspohja.