1. yle.fi
  2. Uutiset

Aidoksi varmistunut Monet'n maalaus esille kesällä Mäntässä – tutustu teokseen jo nyt videolla

Ensi syksynä Serlachius-museon Monet lähtee näyttelyyn Tanskaan. Tähän mennessä museo on joutunut olemaan teoksen kanssa vähän varovainen, koska lopullista varmuutta aitoudesta ei ole ollut.

Kotimaan uutiset
Claude Monet'n teos  Heinäsuova ilta-auringossa.
Claude Monet'n teos Heinäsuova ilta-auringossa

Serlachius-museossa vuosikymmeniä olleen Claude Monet’n teoksen varmistuminen aidoksi oli hieno hetki kaikilla paikalla olleille.

– Viimeinkin pystymme sanomaan, että se on oikeasti Monet’n teos, sanoo kokoelmapäällikkö Tarja Talvitie tyytyväisenä.

Talvitie sanoo, että ei itse ollut suoranaisesti epäillyt teoksen aitoutta.

– Tälle tutkimusryhmälle se oli ehkä vielä suurempi tapaus kuin minulle. Heidän tutkimustyönsä konkretisoitui näin hienolla tavalla, Talvitie sanoo.

Tutkimus tehtiin Jyväskylän yliopistossa kehitellyllä liikuteltavalla laboratoriolla.

Heti ensimmäisenä tutkimuspäivänä paljastui Monet'n signeeraus maalipinnan alta. Tiistaina aitous varmistui lopullisesti, kun pigmentti- ja kangaskuituanalyysi valmistui.

Syksyllä teos lähtee Aarhusiin

Monet’n teos ”Heinäsuova ilta-auringossa" ostettiin Serlachius-museoon 1950-luvulla, mutta koska teoksessa ei ollut signeerausta, sen aitoudesta ei voitu olla täysin varmoja.

Talvitie arvioi, että signeeraus on jäänyt maalipinnan alle, kun taiteilija on vielä signeerauksen jälkeen korjaillut työtään.

Aitous varmistui sopivalla hetkellä, koska teos on lähdössä lokakuussa Tanskan Aarhusissa avattavaan Monet-näyttelyyn. Ennen tätä se aiotaan kuitenkin panna yleisön nähtäväksi Mänttä-Vilppulassa.

Ennenkin teosta on pidetty aika ajoin esillä Joenniemen kartanossa, mutta Talvitien mukaan teoksen kanssa on pitänyt olla vähän varovainen.

– Ei kannata rinta rottingilla esitellä aitona, jos ei ole varmuutta. Maailmalla teoksia on osoittautunut väärennetyiksi.

Lue seuraavaksi