Palestiinalaiset vaaleista: Israel valitsi miehityksen, ei sopua

Vaalivoittaja Benjamin Netanjahu sanoi äänestyksen alla, etteivät palestiinalaiset saa hänen aikanaan omaa valtiota.

Ulkomaat
Saeb Erekat
Palestiinalaisten rauhanneuvottelija Saeb ErekatRaed Qutena / EPA

Israelin parlamenttivaalien tulokseen pettynyt palestiinalaishallinto aikoo jatkaa palestiinalaisvaltion perustamisponnisteluja kansainvälisen rikostuomioistuimen avulla.

– On selvää, että Benjamin Netanjahu muodostaa seuraavan hallituksen. Siksi me ilmoitamme selvin sanoin, että lisäämme, jatkamme ja voimistamme asiamme ajamista Haagissa, sanoi palestiinalaisten rauhanneuvottelija Saeb Erekat.

Palestiinalaisalueista on määrä tulla kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n jäsen ensi kuun alussa. Israel on vastannut hakemukseen pidättämällä palestiinalaishallinnolta satoja miljoonia euroja vero- ja tullimaksuja, joita se kerää palestiinalaisten puolesta.

"Edessä on pitkä ja vaikea tie"

Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n johtoon kuuluvan Jasser Aber Rabbon mukaan israelilaiset valitsivat vaaliuurnilla miehityksen ja rasismin ja hylkäsivät neuvottelut ja sovun.

Edessä on pitkä ja vaikea tie, hän ennusti ja viittasi Erekatin tavoin ICC:hen ja siellä alustettuun tutkintaan Israelin mahdollisista sotarikoksista Gazan viimekesäisessä sodassa.

Vaalit voittaneen oikeistolaisen Likud-puolueen johtaja, nykyinen ja mitä ilmeisimmin myös tuleva pääministeri Benjamin Netanjahu pyörsi vaalien aattona aiemman lupauksensa kahden valtion mallista ja sanoi, että hänen kaudellaan sallita palestiinalaisille omaa valtiota.

Netanjahu ilmoitti myös, että arabien asuttamaan Itä-Jerusalemiin rakennetaan tuhansia uusia asuntoja juutalaisille.

Lähteet: AFP