Tuhat työhakemusta

Miko Keto on lähettänyt tuhat työhakemusta, mutta työpaikkaa ei löydy. Milloin työnhaku muuttuu toivottomaksi? Toimittaja Ville Vaarne. Yle TV2 2.4.2015

Jonna, Miko ja Katri

- Olen lähettänyt vuoden aikana reilusti yli tuhat työhakemusta. Lähetän päivittäin noin kolme hakemusta, joskus jopa kymmenen, sanoo Miko Keto, 40.

Keto asuu Vihdissä äitinsä luona. Hän käyttää tuntikausia työhakemusten tekemiseen, mutta vimmattu hakeminen ei ole tuonut työpaikkaa.

Miko Keto on lähettänyt vuoden aikana tuhat työhakemusta. Hän uskoo, että töitä löytyy varmasti, kun vain jaksaa sinnikkäästi hakea. Kuva: Ville Vaarne

Missä on vika, jos edes tuhat työhakemusta ei riitä? Miksi hakija on joko liian vanha tai liian nuori? Miksei edes tohtorintutkinnoll irtoa alan töitä? Murtaako nykyaika uskon koulutukseen? Hakevatko työttömät töitä väärin?

Ville Vaarnen toimittamassa Silminnäkijässä katsotaan kasvavia työttömyyslukuja asianosaisten silmin.

Miko Keto matkustaa metrolla työhaastatteluun. "Jos saan työpaikan, se muuttaa koko elämäni", Keto sanoo. Kuva: Ville Vaarne

Miko Keto saa viimein kutsun työhaastatteluun. Silminnäkijä seuraa, miten Keto valmistautuu tärkeään tapaamiseen.

- Jos saan sen paikan, se muuttaa koko elämäni. Se tarkoittaa uutta kotia ja toimeentuloa. Kaikki muuttuu parempaan suuntaan, Keto sanoo.

Keto luottaa siihen, että töitä löytyy varmasti, kun vain jaksaa sinnikkäästi etsiä. Hän kuitenkin myöntää, että töiden hakeminen on raskasta työtä.

Katri Tuhkanen lähetti 300 työhakemusta, mutta turhautui, kun ei päässyt yhteenkään työhaastatteluun. Tuhkanen päätti lopettaa töiden etsimisen. Kuva: Ville Vaarne

Katri Tuhkanen, 29, lähetti 300 työhakemusta, mutta ei päässyt yhteenkään haastatteluun.

- Ihmettelin, että missä on vika. Onko se koulutuksessani, hakemuksissani vai cv:ssäni. Lopulta ajattelin, että vika on minussa.

Tuhkanen turhautui ja ajatteli, ettei hän ole minkään arvoinen. Hän lopetti hakemusten lähettämisen.

- Päätin valita oman onnellisuuteni. Hullu on se, joka yrittää uudelleen ja uudelleen ja toivoo erilaista lopputulosta.

Jonna Kuitusen mielestä töiden hakeminen on turhauttavaa ja ahdistavaa. Kuva: Ville Vaarne

Jonna Kuitunen, 24, unelmoi työpaikasta ja sarjakuva-albumin tekemisestä. Hän kuvailee päivittäistä työnhakua raskaaksi.

- Harteilla on musta mörkö, joka kuiskaa korvaan: Ehkä se on tämä hakemus, jolla saat sen työn.

Jonna Kuitunen on lähettänyt sata työhakemusta. Kuva: Ville Vaarne

Silminnäkijä oli paikalla, kun Kuitunen kävi tutustumassa työnhakuvalmennukseen. Helsingissä valmennusta tarjotaan erityisesti alle 25-vuotiaille työttömille.

Valmennuksessa nuoria opetetaan muun muassa kehumaan itseään ja laatimaan itselleen mainoslause.

Spring Housen työvalmentaja Anne Ollikainen vertaa työnhakijoita sipuliin ja mansikkaan. Huono työnhakija on kuin hitaasti ja kerroksittain aukeava sipuli. Hyvä työnhakija on mansikka, jonka kaikki siemenet, eli kyvyt, ovat esillä.