1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Kandideitti – mistä on kyse?

Kandideitti on Yle Uutisten julkaisema peli, joka auttaa äänestäjää löytämään itselle sopivia eduskuntavaaliehdokkaita. Kandideitin toimintalogiikka on sama kuin suositussa deittisovelluksessa Tinderissä: pyyhkäisemällä oikealle tai vasemmalle voi joko hylätä ehdokkaan vai tykätä tästä.

Osallistu
yle.fi/kandideitti

Yle Uutisten julkaisema Kandideitti on mobiilipelaamisen logiikkaa hyödyntävä tapa etsiä itselle sopiva ehdokas eduskuntavaaleihin. Samalla se auttaa äänestäjiä tuulettamaan omia ennakkoluulojaan puolueista ja pohtimaan omia äänestysperusteitaan.

Kandideitti johdattaa etsimään lisätietoa ehdokkaista ja näiden vaalilupauksista Ylen vaalikoneesta (siirryt toiseen palveluun) ja vaaligalleriasta (siirryt toiseen palveluun). Taustakysymykset perustuvat ehdokkaiden vastauksiin Ylen vaalikoneessa. Ehdokaskuvat ovat peräisin Ylen vaaligallerian videoista.

Näin Kandideitti toimii:

Valitse ensin taustatiedot, joiden perusteella haet ehdokasta: ikä, sukupuoli ja vaalipiiri. Vastaa sitten viiteen taustakysymykseen.

Tämän jälkeen voit ryhtyä pyyhkäisemään esille tulevia ehdokkaita vasemmalle tai oikealle sen mukaan, haluatko hylätä ehdokkaan vai tykkäätkö tästä. Ehdokkaan voi valita tai hylätä myös kuvan alla olevilla ikoneilla.

Kun sopiva ehdokas löytyy, saat lisätietoa ehdokkaasta Ylen vaalikoneesta ja vaaligalleriasta.

Kandideitin sinulle löytämät omat ehdokkaat ovat sellaisia, joista olet tykännyt ja jotka ovat samaa mieltä vähintään kolmesta taustakysymyksestä. Kaikki sinulle pelin aikana näytettävät ehdokkaat ovat alussa valitsemastasi vaalipiiristä, sukupuolesta ja ikähaarukasta.

Omat ehdokkaat kertyvät omat löydöt -listalle, joka myös kertoo, mihin taustakysymyksiin löydetyt ehdokkaat ovat vastanneet samalla tavalla kuin sinä.

Lue seuraavaksi