Selviääkö Hämeenlinna AC/DC:n jättikonsertin järjestelyistä? – Ruuhkia pelkäävät turvautuvat helikopteriin

Hämeenlinnan kaupungin valmiudet selvitä kesän AC/DC:n jättikonsertin yleisömassasta on herättänyt epäilyjä. Kymmenille tuhansille autoille ei ole vielä osoitettu parkkipaikkaa, eikä festivaalipuistoon aiota järjestää bussikuljetuksia. Paikallinen yrittäjä on valmis lennättämään kiireisimmät konserttivieraat helikopterilla.

kulttuuri
Helikopteri laskeutuneena nurmikentälle
Jukkapekka Tiainen arvelee, että AC/DC:n konsertin oletettava liikennesumppu voisi lisätä ihmisten kiinnostusta helikopterilla matkustamiseen.Jukkapekka Tiainen / Event Helicopters Finland Oy

Hämeenlinnan kaupungin päätös laittaa AC/DC:n kymmenet tuhannet konserttivieraat vaeltamaan festaripuistoon jalan on herättänyt vilkasta keskustelua verkossa.

Hämeenlinnan keskustassa on parkkitalot mukaan lukien parkkipaikka vain 2 500 autolle, joten vieraiden autoja ei sinne mahdu.

Heinäkuun 22. päivä pidettävä konsertti uudessa Kantolan tapahtumapuistossa voi kerätä paikalle jopa 50 000 kuulijaa.

Hämeenlinnalainen yrittäjä Jukkapekka Tiainen on huolissaan miten kaupunki selviää tulikokeesta.

– Jos joka kolmas tulisi autolla, se olisi 20 000 autoa, tarvittaisiin 35 fudiskenttää parkkipaikoiksi muutettuna. Juna tuo sen 2000 ihmistä kerralla, mutta se ei ole ongelma. Busseja tarvittaisiin 30 000 ihmiselle noin 600 vuoroa, Tiainen laskeskelee.

Kantolan avauskonsertti ei saisi yleisökokemuksena epäonnistua

Jukkapekka Tiaisella on kokemusta yleisömassojen liikkumisesta Jyväskylän rallikisoista.

Hänestä Kantolan ongelma on se, että sinne menee vain yksi tie. Sekin on remontin alla koko kesän.

– Tuntuu ettei nyt ihan ymmärretä millaisesta väkimäärästä on kyse.

Tiaisen mielestä on tärkeää, että avauskonsertti onnistuu ja että se on positiivinen kokemus sekä konserttijärjestäjille että myös yleisölle.

Konserttiin ei aiota järjestää non stop-bussikuljetuksia mahdollisesti kauaksi jääviltä parkkipaikoilta tai rautatieasemalta. Myös yksityisautoilua tapahtumapuiston läheisyydessä rajoitetaan.

Linnan Kehitys Oy.n toimitusjohtaja Mervi Käki totesi Ylelle, että bussien liikkuminen olisi hidasta ihmismassojen seassa.

Helikopterilla voi laskeutua konserttipaikan tuntumaan

Lentäjänä Jukkapekka Tiainen haistoi markkinaraon, kun hän luki Yle Hämeen sivuilta kuinka Hämeenlinnan kaupunki laittaa konserttiyleisön jalkapatikkaan.

Tiainen aikookin lennättää kiireisimmät ja varakkaimmat konserttivieraat helikopterilla Hämeenlinnan Kantolaan Helsingin seudulta ja Tampereelta. Tavallisen konserttivieraan logistiikkaongelmia se ei ratkaise. Mutta kysyntää tuntuu ennakkoon jo olevan.

– Minulle soitti esimerkiksi myöhään tiistai-iltana Tampereelta porukka, joka sanoi että he eivät halua jättää autoa mihinkään Turenkiin. Kerroin, että muutamalla tuhannella eurolla lennätän viiden hengen porukan edestakaisin. Hinta ei tuntunut olevan ongelma.

Kuinka lähelle helikopteri voisi konserttialuetta laskeutua?

– Kauimmillaan laskupaikka on Katisten Kartanon pellolla 10-tien varressa, siis radan toisella puolella. Toive on saada paikka keksitehtaan pihalta, mutta se varmistuu vasta kun alueen liikennejärjestelyt ovat julkisia.

Jukkapekka Tiainen ihmetteleekin miksi konsertin liikennejärjestelyjä ei ole vieläkään julkistettu.

Heinäkuun illassa kopterin on päästävä ilmaan paluulentoa varten viimeistään klo 22 jälkeen.

Kaupunki työstää parhaillaan konsertin liikennesuunnitelmia

AC/DC:n konsertin järjestäjän Live Nationin toiveena on, että yleisö saapuisi Hämeenlinnaan julkisilla kulkuneuvoilla.

Omilla autoille liikkuville etsitään kuitenkin parkkeerausratkaisua, kertoo Live Nation Finlandin kehitysjohtaja Kaarina Gould Ylelle.

Festariyleisölle tarkoitettua suurta parkkipaikkaa ei ainakaan toistaiseksi ole tiedossa. Sen sijaan polkupyörällä paikalle saapuville on pyöräparkki.