Hyppää sisältöön

Kaikkea se itävaltalainen keksii – rasvanpolttoa kapselissa

Liikunta on lääkettä, toteaa studiovastaava Jenni Alatolonen esitellessään kuntosalilaitetta, jollaista käytetään sairaaloissa kuntoutukseen vaikkapa polvileikkauksen jälkeen. Kuntoutuksen ja kuntoilun lisäksi paineistusta apuna käyttävällä laitteella tehostetaan aineenvaihduntaa ja pannaan rasva palamaan.

Hypoxin kehittäjä on huippu-urheilijoiden parissa työskennellyt itävaltalainen erikoislääkäri. Suomessa Hypoxi-studioita on alkanut pulpahdella eri puolille maata ja tällä hetkellä pohjoisin löytyy Keminmaasta.

Studiovastaavana Keminmaassa työskentelevä Jenni Alatolonen kuvailee Hypoxia kohdennetuksi rasvanpoltoksi.

– Naisten ongelma-alueilla, vatsanseudulla ja jaloissa sekä miehillä keskivartalon alueella parannetaan verenkiertoa. Sieltä se aineenvaihduntakin sitten vilkastuu.

Ajattelin testata studion kaikki kummalliset avaruuspuvut ja -sukkulat. Ennenkuin pääsen testaamisvaiheeseen, laittaa Jenni eteeni käyttöehdot ja kehoanalyysilapun täytettäväksi.

– Hoitoa ei voi antaa, jos lääkäri on antanut liikkumiskiellon. Myös perussairaudet otetaan huomioon tässä vaiheessa, Alatolonen kertoo.

Konsultaatiokäynnillä pääsee kokeilemaan ihopukua ja paineistetun säiliön sisällä olevaa kuntopyörää ilman kustannuksia tai sitoumuksia. Yhdistelmähoito on hintava, mutta tavallisen kuluttajan ulottumattomiin ne eivät kokonaan katoa, koska salille käyvät maksuvälineenä myös liikuntasetelit.

Muurahaisia housuissa

Yhdistelmähoidossa pötkötellään ensin astronautin asusteelta näyttävän ihopuvun sisällä, jolla aktivoidaan aineenvaihduntaa. Sitten siirrytään kuntopyörään polttamaan rasvaa.

Alatolonen auttaa ihopuvun aina asiakkaan päälle ja kiinnittää siihen 7 letkua rinnan ja vatsan seudulle.

Tällä (ihopuvulla) ei valitettavasti vielä lähde läski eikä pala rasva.

– Yksi letkuista tyhjentää alipaineella puvun vakuumiksi. Toiset täyttävät puvun sisällä olevat 400 ilmarakkulaa, studiovastaava selventää hoidon kulkua.

Ensimmäinen tuntemus puvun tyhjentymisvaiheessa on, että olen makkara, jota survotaan nakin kuoreen. Alipaine tekee yhden koon puvusta ympärilleni napakan paketin.

– Idea on, että alipaineella tyhjennetyssä puvussa viedään happirikasta verta soluihin, jolloin verenkierto paranee. Ilmarakkuloiden hierominen tuntuu siltä, kuin olisi pissikuulia tai muurahaisia vilistämässä joka puolella.

Toden totta, kuin muurahaisia juoksentelisi pitkin kroppaa. Aluksi vähän kutittelee, kunnes alan nauttia hieronnasta. Mietin ääneen, että onpas helppo keino päästä eroon läskeistä, mutta Jenni tyrmää haihatteluni.

Tällä ei valitettavasti vielä lähde läski eikä pala rasva. Tämä on passiivista hoitoa, tässä ei ole mitään liikunnallista suoritusta.

Alatolonen kertoo ihopuvulla olevan aineenvaihdunnan herättelyn lisäksi ihoa silottavia vaikutuksia.

– Jos on raskausarpia, ne vaalenee. Jos on leikkausarpia, niin arpikudos pehmenee. Mutta kuonat lähtevät jo ensimmäisen kerran jälkeen tosi hyvin liikkeelle.

"Hame" päälle ja polkemaan

20 minuutin makoilun jälkeen Jenni auttaa puvun pois päältäni ja alkaa valmistella minua liikunnalliseen suoritukseen. Ihossani näkyy ilmarakkuloiden jättämiä painaumia.

– Lämpömittari reiteen, sykemittari rintojen alle ja sitten sukellat tämmöiseen hameeseen, Alatolonen neuvoo.

Tämä on hyvä liikuntamuoto liikuntarajoitteisille.

Hameenmallinen osa kiinnitetään toisesta päästä rintojen alapuolle ja toisesta päästä kuntopyörän sisältävään sukkulaan. Sukkulan sisälle syntyy paineistettu tila.

Help, mitä täällä tapahtuu, pääsee spontaanisti suustani, kun vaihteleva ilmanpaine alkaa välillä pullistella "hametta" ylimääräiseksi makkaraksi rintojen alle, välillä kutistaen sen korsetiksi.

– Siellä aletaan heti hommiin, nauraa Alatolonen ja kehottaa polkemaan.

Liikunta on lääkettä

Vaikka paineistetussa tilassa polkeminen polttaa tehokkaasti rasvaa, niin kaikki Alatolosen asiakkaat eivät hae siltä painonhallintaa.

– Tämä on hyvä liikuntamuoto liikuntarajoitteisille. Minulla käy esimerkiksi polvivamma-asiakkaita ja selkävaivaisia, jotka eivät voi pitkiä matkoja kävellä. Tätähän käytetään myös sairaaloissa esimerkiksi polvileikkausten jälkeiseen kuntoutukseen. Liikunta on lääkettä, Alatolonen toteaa.

Polkeminen sujuu sinänsä kevyesti pienellä vastuksella, mutta hiki tulee silti. Hörpin Jennin tarjoamaa vettä ja puuskutan. Suihkun jälkeinen olotila on mukavan raukea. Jenni kertoo rasvanpolton nyt käynnistyneen ja ohjeistaa jatkosta, jotta saisin tutustumiskäynnistäkin hyvän hyödyn.

– Tänään ei sitten enää muuta liikuntaa. Vältetään saunomista, alkoholia ja hiilihydraattien saantia. Kotona voi mennä hyvällä omalla tunnolla sohvalle reporankana makaamaan.

Illalla olo oli kuin rankemmankin urheilusuorituksen jäljiltä ja vessaan oli asiaa tavallista useammin. Lupaus aineenvaihdunnan kiihdyttämisestä tuntui ainakin pitävän.

.
.