Arkadianmäelle mielii kirjava joukko keskisuomalaisia

Keski-Suomesta eduskuntaan pyrkii 127 ehdokasta. Ehdokkaita on lähes kaikista Keski-Suomen kunnista. Nuorin ehdokas on 18-vuotias, vanhin 69-vuotias. Miehiä on ehdokkaina enemmän kuin naisia.

Eduskuntavaalit 2015
Tyhjä eduskunnan istuntosali
YLE

Keski-Suomessa omat kansanedustajaehdokkaansa on asettanut 13 puoluetta ja kaksi valitsijayhdistystä. Kaiken kaikkiaan maakunnasta mielii eduskuntaan 127 ehdokasta, mikä on parikymmentä vähemmän kuin edellisvaaleissa.

Maakunnan ja yksi koko maan nuorimmista ehdokkaista on 18-vuotias keskustan Samuli Mattila Uuraisilta. Ikähaitarin toisesta päästä löytyvät Vasemmistoliiton Eila Tiainen ja Itsenäisyyspuolueen Arja Koivistoinen, kumpikin 69-vuotiaita. Väliin mahtuu kaiken ikäisiä ehdokkaita.

Keski-Suomen ehdokkaat ikäryhmittäin
Keski-Suomen ehdokkaat ikäryhmittäinYle

Keski-Suomen ehdokasjoukko on miesvoittoinen. Puolueiden sisällä sukupuolijakauma on melko tasainen: enemmän naisehdokkaita löytyy kuitenkin vain Vasemmistoliiton ja vihreiden listoilta.

Keski-Suomen ehdokkaiden sukupuolijakauma
Keski-Suomen ehdokkaiden sukupuolijakaumaYle

Keskimäärin kansanedustajaehdokkaat ovat melko oppinutta väkeä. Suurimmalla osalla on korkeakoulututkinto, tai pulpettia on kulutettu vähintään lukion tai ammattikoulun verran.

Keski-Suomen ehdokkaiden koulutustaso
Keski-Suomen ehdokkaiden koulutustasoYle

Myös maantieteellistä jakaumaa löytyy, sillä ehdokkaita on lähes kaikista Keski-Suomen kunnista. Reilusti ylitse muiden on maakuntakeskus Jyväskylä, joka on useamman kuin joka toisen ehdokkaan kotipaikka. Seuraavina ovat Jämsä, Äänekoski ja Laukaa. Muista kunnista tulee yksittäisiä ehdokkaita.

Keski-Suomen ehdokkaat kunnittain
Keski-Suomen ehdokkaat kunnittainYle

Tiedot on kerätty Ylen Vaaligalleriasta (siirryt toiseen palveluun) sekä vaalikoneesta (siirryt toiseen palveluun), johon on vastannut 90 prosenttia ehdokkaista. Puolueiden lopulliset listat ja äänestysnumerot lyödään lukkoon torstaina 19. maaliskuuta.