Hyppää sisältöön

Maksamakkarat ja mansikkahillot samassa sotkussa – smoothie-haasteessa leikitään ruoalla

Erilaisia ruoka-aineita tehosekoittimessa sekoittavat nuoret videoineen ovat ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelän mukaan uudenlainen ilmiö maassa, jossa ruoalla ei ole koskaan saanut leikkiä.

Kuva: Kuvakaappaus siruaurooran Youtube-videosta.

Ruokakulttuurin professori Johanna Mäkeläkin on seurannut sosiaalisessa mediassa ruokaan ja juomaan liittyviä haasteita. Jo pidemmän aikaa netissä nähtävissä videoissa on kokeillaan kuka sekoittaa erikoisimman yhdistelmän ja vielä juo sen.

– Yleensä niissä tuntuu olevan kyse eräänlaisesta rajojen kokeiluista, että mitä kaikkia ruoka-aineita voi sekoittaa keskenään tehosekoittimessa. Samalla testataan haasteeseen osallistujien rajoja, että mitä kummallisimpia sekoituksia osallistujat voivatkaan juoda. Videon katsoja voi puolestaan jännittää, että pystyisikö itse moiseen.

Smoothie-haasteessa samaan tehosekoittimeen löytävät tiensä lähes kaikki mahdollinen mitä keittiön kaapeista löytyy. Videon nuoret tytöt arpovat keskenään sekoitettavat raaka-aineet ja tapahtumat videoidaan.

– Mielenkiintoista tässä on se asia, että tähän liitetään myös kilpailu. Lopputuloksena syntyneen sekoituksen juonut voittaa, sanoo Johanna Mäkelä.

Haastaa myös vanhempien rajoja

Smoothie-haasteen rajojen kokeilu on myös ilmiö, jossa romutetaanvanha suomalainen käsitys siitä, että ruualla ei leikitä.

Samalla testataan haasteeseen osallistujien rajoja, että mitä kummallisimpia sekoituksia osallistujat voivatkaan juoda.

Johanna Mäkelä

– Se on nuorten peliä ja leikkiä, jossa tavallaan käydään keskustelua aikuisten maailman kanssa, sanoo ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä.

– Muutamia vuosikymmeniä sitten olisi helposti ajateltu, että tämän kaltainen lähestymistapa ruokaan ja juomaan on epäkunnioittava. Muistissamme ovat ajat jolloin meillä on ollut niukkuutta ruuasta.

Mäkelän mukaan kuvatut smoothie-haasteet tuottavat uutta suhtautumista ruokaan.

– Se haastaa aikaisemmat käsitykset. Samalla nuoret ymmärtävät sen, että olisi hyvä kokeilla jotakin uutta. Videoita tekevät nuoret, jotka eivät koskaan ole kärsineet ruoan niukkuudesta.