Hyppää sisältöön

Tulevaisuuden 5G-verkko tulee mullistamaan langattoman tiedonsiirron

5G hiipii jo arkielämäämme. Pian se jo vyöryy sinne, uskoo tutkija. Samaan aikaan kannykkäkansa on vasta totutellut 3G- ja 4G-verkkoihin. Tiedonsiirtoihin liittyvän teknogian kehitysvauhti on huimaa. 5G:n ensiaskelia otetaan jo Oulussa.

Kuva: Miia Roivainen / Yle

Tietoa on saatava paljon, nopeasti ja ilman viiveitä. Teknisiä laitteita valitessaan kuluttaja tekee myös valinnan siitä, miten nopeasti tiedon on oltava hänen ulottuvillaan. Tehdessään teleoperaattorilla puhelinliittymäsopimuksen hän päättää, minkä verkon haluaa käyttöönsä eli kuinka tehokkaan tiedonsiirtoyhteyden tarvitsee.

Ensimmäinen matkapuhelinsukupolvi otettiin käyttöön vuonna 1981, jolloin NMT tuli markkinoille. Nyt käytössä on jo neljännen sukupolven tekniikka ja viidettä valmistellaan. Tulevaisuuden verkko 5G tulee mullistamaan tiedonsiirron, uskovat tutkijat.

5G-testiverkkoa rakennetaan Oulussa

Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Oulun yliopisto rakentavat Suomen ensimmäisen 5G-testiverkon. Uusi teknologia on merkittävä askel langattomassa tietoliikenteessä.

5G tulee merkitsemään isoa muutosta tiedonsiirrossa. Se tuo entistä nopeammat ja luotettavammat verkkoyhteydet.

Atso Hekkala

– 5G tulee merkitsemään isoa muutosta tiedonsiirrossa. Se tuo entistä nopeammat ja luotettavammat verkkoyhteydet. Viive on lyhyempi kuin nykyisissä verkoissa. 5G on tarkoitettu kaupunkien keskustoissa tapahtuvaan tiedon siirtoon, sinne missä on paljon käyttäjiä, sanoo erikoistutkija Atso Hekkala VTT:stä.

5G-testiverkkoa on tarkoitus käyttää alustana uusien sovellusten kehittämiselle, sisällön jakamiselle ja testaukselle.

– 5G koskee meitä kaikkia, ihan tavallisia kuluttajia. Pystytään olemaan verkkoon yhteydessä tavallaan koko ajan. Maailma digitalisoituu huimaa vauhtia ja vauhti vain kiihtyy. 5G on mahdollistaja sille, että digitalisaatio onnistuu, vakuuttaa erikoistutkija Atso Hekkala.

Tutkijoiden mukaan erityisesti verkko muuttaa ja lisää yritysten liiketoimintamahdollisuuksia. 5G tulee mahdollistamaan uusia palveluita helpottamaan ihmisten elämää. Verkkoa voidaan hyödyntää esimerkiksi liikenteessä ja terveydenhuollossa. 

– 5G-verkon ajatus on se, että esimerkiksi autot voivat olla yhteydessä internettiin. Verkon avulla saadaan todella tarkat paikkatiedot ja autoja voidaan ajaa ilman kuskia. Siinä on haasteita meille tutkijoille, miten sen saa toimimaan. Jos autoilua ajatellaan, niin 4G-verkko ei riitä. Siinä on viiveitä, eikä tiedonsiirto ole riittävän luotettavaa.

4G-verkon yhteys on nopeimmillaan kymmeniä megabittejä, mutta 5G:ssä tiedonsiirtonopeus on nykyiseen verrattuna jopa satakertainen.

Kuluttajille 5G tarkoittaa lisälaskua, sillä nykyisillä kännyköillä ja päätteillä se ei toimi.

5G-verkko hiipii arkielämään ja rupeaa vyörymään sinne.

Atso Hekkala

– Se ei tule kuluttajien käyttöön kertarysäyksenä, vaan vähitellen. Kehitys on jo alkanut, 5G-verkko hiipii arkielämään ja rupeaa vyörymään sinne, uskoo Atso Hekkala. Hän kuitenkin muistuttaa, etteivät nykyiset verkot poistu 5G:n myötä.

3G-verkko yleisin Suomessa

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vielä nykyisin 3G-verkko on yleisin suomalaisten käyttämä verkko ja se on saatavissa lähes kaikkiin Suomessa myytäviin kännyköihin. Uusiin kännyköihin myydään jo tiedonsiirrolta nopeampaa 4G-verkkoa, joka mahdollistaa muun muassa liikkuvan kuvan, nettitelevisiolähetykset, verkkopelaamisen ja videoneuvottelut matkaviestinverkossa.

– 3G-verkko pystyy välittämään puhetta sekä dataa. 4G-verkko on vielä tällä hetkellä ainoastan datasiirtoon tarkoitettu verkko. Siihenkin on kuitenkin tuossa puheominaisuus. Voidaan puhua hifiluokan äänenlaadusta, kertoo Soneran kehityspäällikkö Timo Hietalahti.

4G alkaa olla jo lähes suositumpi kuin 3G, koska ihmisten datasiirtotarve on lisääntynyt.

Timo Hietalahti

– Tänä päivänä 4G alkaa olla jo lähes suositumpi kuin 3G, koska ihmisten datasiirtotarve on lisääntynyt, Hietalahti jatkaa.

Viestintäviraston johtava asiantuntija Pasi Toivonen muistuttaa, ettei langaton verkko nykyiselläänkään toimi koko maassa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

– Vaikka matkapuhelinoperaattorit ovat laajentaneet 3G- ja 4G-verkkojaan, niiden peitossa on edelleen aukkoja. Etenkin harvaan asutulla Pohjois-Suomen alueella on laajoja alueita vailla 3G tai 4G:n kuuluvuutta, Pasi Toivonen sanoo.

– Valtioneuvoston myöntämä toimilupa edellyttää, että kaikilla kolmella teleoperaattorilla, Teliasonera, Elisa ja Dna, on Suomessa yli 95 prosenttisesti kattava 4G-verkko muutaman vuoden kuluessa.

Soneran kehityspäällikö Timo Hietalahti vakuuttaa, että siihen myös päästään.

– Rakentamisvauhti on huima. Meidän verkkoomme tulee useita kymmeniä tukiasemia viikossa. 3G-verkkoa laajennetaan myös. Lisäkapasiteettia tuodaan erityisesti haja-asutusalueille.

5G käyttöön vuoden 2020 jälkeen

5G:n ajatellaan leviävän yleiseen käyttöön vuoden 2020 jälkeen.

5G on vähän kuin ameeba. Vielä ei tarkkaan tiedä, mikä sen merkitys tulee olemaan.

Pasi Toivonen

Atso Hekkala uskoo, että talviolympialaisissa vuonna 2018 ja kesäolympialaisissa 2020 niiden järjestäjät kehuvat ensimmäisillä 5G-tekniikoilla.

Viestintäviraston johtava asiantuntija, Pasi Toivonen uskoo, että menee vielä aikaa kunnes 5G on jokaisen suomalaisen todellisuutta.

– 5G on vähän kuin ameeba. Vielä ei tarkkaan tiedä, mikä sen merkitys tulee olemaan. Täyttä varmuutta ei varmaan ole kenelläkään.