Verottaja haluaa mätkäistä jäähyväisveron Suomen jättäville

Monissa muissa maissa jäähyväisvero on jo käytössä. Uusi vero nousi puheenaiheeksi, kun Karl Fazer ilmoitti viimeksi muuttavansa maasta perintöveron takia.

talous
Veroviraston logo
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Verohallinto esittää, että Suomi selvittäisi ns. jäähyväisveron asettamista maasta pois muuttaville kansalaisille.

Verohallinnon esityksen jäähyväisverosta nosti keskiviikkona esiin Iltalehti sen jälkeen, kun Fazerin omistajasukuun kuuluva Karl Fazer kertoi A-studion haastattelussa aikeestaan muuttaa pois Suomesta perintöverojen vuoksi.

Mutta mitä jäähyväisverolla oikein tarkoitetaan?

– Jäähyväisvero tarkoittaa sitä, että sillä hetkellä, kun henkilö muuttaa pois Suomesta, häntä verotetaan ikään kuin hän olisi myynyt kaiken omaisuutensa sillä hetkellä, kun hän poistuu Suomesta, kertoo vero-oikeuden professori Marjaana Helminen Helsingin yliopistosta.

Verohallinnon ehdotus on osa eduskunnan tarkastusvaliokunnalle annettua selvitystä, jossa esitetään toimia verovajeen ja harmaan talouden estämiseksi.

– Jäähyväisverot ovat hyvin yleisesti käytössä maailmalla ja ne ovat tällaisia veronkierron estämiseksi tähtääviä sääntöjä. Estetään se, että muutetaan maasta pelkästään verotussyistä ja siinä mielessä ne ovat ihan perusteltuja, Helminen sanoo.

Jäähyväisveroja peritään monissa Keski-Euroopan maissa ja Pohjoismaissa. Oikeuskäytännön myötä on myös tarkentunut, miten pykälät säädetään siten, että ne sopivat yhteen EU:n vapaan liikkuvuuden periaatteen kanssa.

– Jos ne säädetään oikein niin, että niillä ei liiallisesti rajoiteta vapaata liikkuvuutta EU:n alueella, niin silloin ne ovat ihan perusteltuja, Helminen toteaa.