1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Arabiemiraatit kutsui suurlähettiläänsä Ruotsista

Ruotsin ja arabimaiden välinen diplomaattinen kiista sai alkunsa, kun Arabiliiton kokoukseen puhumaan pyydetyn Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin puhe estettiin viime hetkellä. Tämän jälkeen Ruotsi lopetti sotilasyhteistyön Saudi-Arabian kanssa.

Ulkomaat

Yhdistyneet arabiemiraatit on kutsunut Ruotsin-suurlähettiläänsä kotiin diplomaattisen kiistan vuoksi. Suurlähettilään kotiinkutsuminen liittyy Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin puheisiin, joissa hän arvosteli Saudi-Arabian ihmisoikeus- ja demokratiatilannetta. Saudi-Arabia veti Tukholman-suurlähettiläänsä kotiin jo viime viikolla.

Ruotsin ja arabimaiden välinen diplomaattinen kiista käynnistyi, kun Wallström ei saanut puheenvuoroa Arabiliiton kokouksessa Kairossa viime viikon maanantaina. Kokoukseen puhumaan pyydetty Wallström kertoi ruotsalaiselle uutistoimistolle TT:lle, että hänen puheensa peruttiin viime hetkellä, koska Ruotsi tunnetaan ihmisoikeuksien ja demokratian edistäjänä. Wallström sanoi pitävänsä Saudi-Arabian toimintaa häpeällisenä.

Estyneen puheen jälkeen Ruotsin hallitus päätti lopettaa pitkään jatkuneen sotilasyhteistyötä Saudi-Arabian kanssa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi